Slovenski orli redni gostje stopničk

Mednarodna smučarska zveza je v četrtek popoldne sprejela sklep, da se zaradi korona virusa predčasno konča letošnja sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za skakalce in skakalce.


Spomin na odličen začetek sezone v Wisli © SloSki

Skupni zmagovalec je po 30 posamičnih tekmah s 1659 točkami postal Avstrijec Stefan Kraft, Peter Prevc, zmagovalec predzadnje letošnje tekme v Lillehammerju, je bil najboljši od naših na osmem mestu, zbral je 789 točk.

Timi Zajc je leto štirikrat stal na zmagovalnem odru in je zbral 544 točk na 14. mestu, tik za njim je z 543 točkami končal Anže Lanišek, ki je dvakrat stopil na zmagovalni oder. Tudi Domen Prevc ima za seboj dobro sezono, s 361 točkami je zasedel 19. mesto, nedvomno pa je največji korak naprej naredil Žiga Jelar, drugi z zadnje tekme v Lillehammerju, skupno pa z 200 točkami 28. skakalec sezone. Cene Prevc je s 112 točkami zasedel 33. mesto, Anže Semenič je bil 37., osvojil je 60 točk, Rok Justin je z 52 točkami končal na 40. mestu, Jurij Tepeš je z 21 točkami končal na 49. mestu, poškodovani Tilen Bartol pa je s 3 točkami končal na 69. mestu.

Predčasen konec pomeni predčasen začetek

V konkurenci skakalk je nov veliki kristalni globus osvojila Norvežanka Maren Lundby s 1220 točkami na 17 tekmah, Nika Križnar je bila s 497 točkami sedma, Ema Klinec pa s točko manj skupno osma. Izkušena Špela Rogelj je osvojila 150 točk na 22. mestu, mlada Katra Komar je s 95 točkami končala na 27. mestu, poškodovana Urša Bogataj je s 53 točkami zasedla 31. mesto, Jerneja Brecl je osvojila 19 točk na 39. mestu, Maja Vtič pa dve na končnem 50. mestu.

Takole je predčasni konec sezone pospremil glavni trener naših skakalk, Zoran Zupančič: “Za nas to ne pomeni veliko, na koncu smo bili kar v dobri formi. Žal je tako, a zdravje in počutje tekmovalk je na prvem mestu. Če smo prej končlai, bomo pa tudi prej začeli. Naslednja sezona je bolj pomembna in lahko rečemo, da je v tem tudi nekaj dobrega, torej da bomo s pripravami začeli prej.”

Slovenke so v pokalu narodov končale na petem mestu s 1862 točkami, zanesljivo so zmagale Avstrijke s 4457 točkami.