Fourcade se je poslovil v stilu, Slovenci s točkami

VKontiolahtiju so z zasledovalno tekmo sezono sklenili tudi biatlonci. Do točk je prišla trojica slovenskih biatloncev, ne samo sezono, ampak kariero pa je z zmago sklenil eden najboljših biatloncev vseh časov Martin Fourcade.

 

Danes so bile v Kontiolahtiju prave razmere za to prizorišče. Mraz in veter sta nagajala tekmovalcem, ki so le s težavo zadevali tarče na strelišču in tekma je bila zelo zanimiva, saj se vse do zadnjega ni vedelo, kdo bo prejel veliki kristalni globus.

V igri zanj sta bila Martin Fourcade, ki je danes tudi zaključil izjemno bogato kariero in Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je na koncu vendarle preprečil povsem sansko slovo izjemnega Francoza. Fourcade je namreč danes z izjemno tekmo opravi s konkurenco in tako na svoji zadnji tekmi v karieri slavil zmago. V cilju pa je nestrpno pričakoval, kaj se bo zgodilo slabe pol minute za njim, saj bi za nov veliki kristalni globus J. T. Boe moral biti slabši kot četrti. A Norvežan je v teku uspel priteči prav na četrto mesto in je tako osvojil veliki kristalni globus.  Bil pa je zmagovalni oder danes povsem francoski, saj sta drugo in tretje mesto osvojila Quentin Fillon Maillet in Emilien Jacquelin.

Odlično je sezono sklenil tudi Klemen Bauer, ki je iz 27. mesta napredoval na 21. mesto, pri tem pa je na štirih postankih zgrešil tri strele. Prav tako je z zaključkom lahko zadovoljen Miha Dovžan, ki je na zadnji tekmi prišel do novih točk za svetobvni pokal, saj je napredoval za 10 mest in je bil 34. Žal se je zadnja tekma ponesrečila Jakovu Faku,ki je na prvem strelišču naredil veliko napako in prva dva strela poslal v sosednjo tarčo. Po neljubi napaki je hotel čimhitreje zaključiti s tekmo in pri tem je naredil preveč napak na strelišču. Skupaj je moral 6x v kazenski krog, vseeno pa je ujel 3 točke za svetovni pokal na 38. mestu. Rok Tršan je sezono sklenil na 50. mestu.

Žal je Jakov danes tekmo začel z navzkrižnim streljanjem, zadel je prve dva strela na sosednji tarči, naslednje tri pokril pri sebi, a to avtomatsko pomeni dva kazenska kroga. Po tem mu je, če se izrazim po kolesarsko, padla dol ketna, tko da je nadaljeval zelo nezbrano in je čim hitreje želel končati tekmo. Eno streljanje se mu je še ponesrečilo, na koncu na srečo vseeno zadel vse tarče in ujel nekaj točk. Če pogledamo pa nasplošno danes trije fanti s točkami. Klemenu je sploh uspel dober skok naprej v težki konkurenci. Tudi miha ponovno v točkah pri koncu sezone, Rok pa po bolezni preprosto še ni čisto pri sebi in se je mučil od starta do cilja, a poslovilne tekme od Martina Fourcada se ne izpusti in zato smo bili vsi danes na startu,”je tekmo komentiral trener Uroš Velepec.

Po eni strani smo vsi veseli, da se je sezona končala, saj tudi fantje in punce niso več toliko pri stvari, kot bi si želeli. Ogromno je bilo govora o tem, da se zapirajo meje. Marsikoga skrbi, kako bo prišel domov, predvsem serviserje in ostale, ki grejo domov z avtomobili. Sezona se je zaključila, z njo smo lahko delno zadovoljni. Nismo sicer uresničili čisto vsega, kar smo si zadali, ampak je pa viden napredek. Viden je bi napredek pri Jakovu od lanske sezone. Letos je bil sicer cilj stopničke, bil je blizu. Dvakrat četrto in peto mesto, ni veliko manjkalo do stopničk a vseno lep korak naprej po lanski slabši sezoni. Tudi kar se ostalih fantov tiče, so predvsem v ekipnih nastopih prikazali vrhunske predstave in borobo ter odlične rezultate,”je o sami sezoni povedal Velepec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *