Fak bo še napadal deseterico

Svetovni pokal v biatlonu se je v četrtek v finskem Kontiolahtiju nadaljeval s tekmo v moškem sprintu. Slovenski fantje so ekipno nastopili zelo dobro, saj so se vsi štirje uvrstili na zasledovalno tekmo. Najboljši je bil Jakov Fak na 20. mestu.

Jakov Fak je takmo začel s startno številko dve in začel je zelo spodbudno. Na sicer zahtevnem strelišču je zadel prvih pet strelov. Tudi tek je bil v uvodnem krogu zelo hiter, saj je po prvem strelskem nastopu Jakov držal 8. čas. Na zadnjem postanku je Jakov zgrešil en strel, kar bi bilo v navadi za tekmo na Finskem odličen rezultat, danes pa temu ni bilo tako, saj smo bili izjemnemu strelskemu rezultatu vseh tekmovalcev, saj jih je več kot 20 zadelo vse tarče. Jakov je tako tekmo končal na 20. mestu.

Tekma mi ni uspela tako kot sem si želel. Začel sem dobro, imel sem štartno številko 2 in želel sem si narediti sproščen nastop na strelišču. V leže mi je to zelo dobro uspelo, v stoje sem tudi začel zelo dobro, nato pa sem zadnji strel dal na rob. Bilo je zelo blizu, da bi tarča padla, ampak naslednjič bom moral zadeti bolj v sredino tarče, da bi se poklopilo. Na koncu tisto 20. mesto ni ne vem kakšna uvrstitev, ampak še vedno boljše izhodišče, kot če bi naredil še kakšno dodatno napako. Če bo tekma tudi v soboto, si želim uvrstitve v deseterico,”je bil po tekmi malce razočaran Jakov, ker je napako naredil pri zadnjem strelu.

Novo bero točk si je pristreljal in pritekel Klemen Bauer, ki je tako kot Jakov zadel vse strele leže, nato pa je v stoje naredil dve napaki. Klemen je po malce počasnejšem začetku, v nadaljevanju tekel zelo hitro in zato je kljub dvema kazenskima krogoma zaseedl zelo solidno 27. mesto. Za zgolj 6 sekund je nove točke zgrešil Miha Dovžan, ki je z vsemi zadetimi streli zasedel 44. mesto. Vse strele je zadel tudi Rok Tršan, ki pa po bolezni še ni bil sposoben teči dovolj hitro in je tako zasedel končno 48. mesto.

Ena taka zelo nenavadna tekma. Kot vemo je v Kontiolahtiju zelo težko strelišče, kjer je po navadi tudi kar nekaj vetra. Danes pa kar 29 ničel in še okoli 25 tekmovalcev z enim zgrešenim strelom. Takega streljanja res že dolgo nismo videli, ponavadi se to zgodi v Ruhpoldingu, ko se tekmovalci praktično celo minuto spuščajo do strelišča, tukaj pa takoj po vzponu. To je malce nenavadno, a fantje so oddelali dobro. Vsi štirje so bili v prvi polovici. Jakov žal en strel preveč, brez njega bi bil okoli 10 mesta in z nekoliko boljšim izhodiščem za zasledovalno. Klemen je v stoje zgrešil dva, v leže fantastična ničla, zbral je lepo bero točk, a morda en strel v stoje zgrešen preveč. Kar se tiče Roka in Miha, je Miha oddelal korektno, zadel ničlo in 44 mesto zanj ni slab rezultat, Rok pa se vrača po bolezni in nismo morali pričakovati nekega fantastičnega teka. Vseeno se je zbral na strelišču in oba sta si priborila dobro izhodišče za zasledovalno tekmo,”je zanimivo tekmo na Finskem komentiral trener Uroš Velepec.

Na vrhu pa znova nič novega. V zaključku sezone svojo izjemno pripravljenost kaže Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je z novo ničlo ponovno krepko ugnal tekmece. Najbolj se mu je približal vodilni v skupnem seštevku Martin Fourcade iz Francije, ki je z izjemno hitrim zadnjim krogom zasedel drugo mesto, za velikim konkurentom pa je zaostal 21.1 sekunde. Tudi tretje mesto je potovalo v Francijo in sicer po zaslugi Emiliena Jacquelina, ki je zaostal še dodatno sekundo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *