Zmagovalci si zaslužijo svoje lastne proge!

Na smučiščih v Kranjski Gori in na Pohorju spodbujajo k temu, da bi proge svetovnega pokala poimenovali po svojih junakih in zmagovalcih.  Kaj pravijo organizatorji pokala Vitranc in Zlate lisice?


Bivši novinar in smučarski kronist Vito Divca je na odprtju razstave smučarskega muzeja Bojan Križaj, naš junak in zmagovalecdal javno pobudo za poimenovanje prog.  Povedal je: “Podkoren in Radvanje sta lepi imeni, a zgodbe, ki so jih spisali Bojan, Rok, Tina in Mateja, so svetovne zgodbe in ponos Slovenije”. Organizatorji pokala Vitranc in Zlata lisica so se na to odzvali pozitivno. Tone Vogrinec je s solzami v očeh prikimal, Jure Franko se je odzval z glasnim aplavzom, Bojan Križaj pa je le skromno opazoval dogajanje polne dvorane.

ZAKAJ RAVNO BOJAN, ROK, TINA IN MATEJA ?

Bojan Križaj – dvakrat slavil zmago na domači tekmi, leta 1982 in 1986.

Rok Petrovič – zmagovalec podkorenskega slaloma leta 1985.

Mateja Svet – pod Pohorjem je bila najboljša v veleslalomu leta 1990, poleg tega pa je dosegla še dve zmagi v Kranjski gori leta 1988.

Tina Maze – dobila je kar tri pohorske preizkušnje leta 2005, 2009 in 2013.

Poimenovanja prog po najboljših so v tujini zelo pogosta. V Lenzerheideju je proga poimenovana po Silvanu Beltramettiju, v Flachuu po Hermanu Maierju, v Borminu po Deborah Compagnoni, v Bad Kleinkirchheimu po Franzu Klammerju . . . Po novem je svojo progo dobila tudi Lindsey Vonn in sicer v Lake Louisu, ki se bo po novem imenovala Lake Lindsey Way, kjer bo 16-kratna zmagovalka tudi zaključila svojo kariero.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar je povedal: “Pobudo podpiram. Gre za način priznavanja izjemnosti naših športnih velikanov. Če govorimo o Zlati lisici je ledino zanesljivo orala Mateja Svet, njeno delo pa je več kot uspešno nadaljevala Tina Maze. S takšnim poimenovanjem bi se jima zahvalili za vse, verjamem pa, da bi s tem veliko pridobilo tudi smučišče. Sklep bi moral najprej sprejeti organizacijski komite, nato pa bi tovrstne aktivnosti morali nadaljevati še pri upravitelju smučišča.”

A vendar ima Srečko Medven, šef organizacijskega odbora pokala Vitranc drugačno mnenje. Za Sportal je povedal: “Legitimna pobuda, ki pa ni prva tovrstna. Pred leti je organizacijski odbor razpravljal o poimenovanju proge po Juretu Koširju. Prevladalo je mnenje, da vztrajamo pri Podkorenu. Če bo tokrat pobuda uradna, bodo zanesljivo znova razpravljali ter skušali opredeliti pluse in minuse preimenovanja. Seveda pa bi v zadnji fazi morali vključiti tudi upravljavca”. Ne glede na vse pa vseeno obljublja ploščo z imeni vseh zmagovalcev pokala Vitranc, ki naj bi bila postavljena v središči Kranjske Gore.

Avtor: Edisa Abdič