Zmaga v Avstrijo, Križnarjeva med deseterico

Na prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je najboljšo slovensko uvrstitev v japonskem Sapporu zabeležila Nika Križnar, ki je osvojila 8. mesto.


Karavana svetovnega pokala se je po daljšem premoru prvič pomerila v letu 2020, tradicionalno na daljnem vzhodu, v Sapporu na Japonskem. Potem, ko so včeraj odpovedali uradni trening in kvalifikacije, so danes le te izpeljali pred tekmo na veliki skakalnici, žal pa je bila v njih preskromna Jerneja Brecl. V prvi seriji je žal brez točk ostala še Špela Rogelj, ki je s 100.5 metri in 76,0 točkami zasedla 34. mesto.

Križnarjeva po prvi seriji šesta

Nove točke pa si je s 107 metri in 83,9 točkami zagotovila mlada Katra Komar, ki je po prvi seriji zasedala 27. mesto, še višje pa sta bili naši najboljši v tej sezoni. Ema Klinec je s 116.5 metri in 108,5 točkami zasedala 13. mesto, Nika Križnar pa je s 121 metri in 116,6 točkami končala na visokem 6. mestu po prvi seriji.

Presenetljivo je s 131 metri vodila Avstrijka Marita Kramer, ki je zbrala 132,5 točk, druga je bila s 127 metri Maren Lundby, ki je imela 131,3 točk, tretja pa domačinka Sara Takanaši, ki je s 126 metri zbrala 127,0 točk.

Finale brez presežka

V finalu je Komarjeva skočila 110.5 metrov, s skupno 179,0 točkami pa je končala na končnem 27. mestu. Klinčeva je pristala pri 118.5 metrih, kar je pomenilo skupno 218,3 točk in končno 14. mesto na današnji tekmi. “Od petih današnjih skokov sem naredila le enega takega, s katerim sem zadovoljna, to je bil drugi na treningu. Vse ostalo ni bilo dobro. Nisem se dobro počutila v počepu, nisem dobro odskočila, kar se pozna v zraku, ko sem bila precej zadaj. Bilo je premalo hitrosti, da bi me odpeljalo do metrov, ki si jih želimo. Jutri je nov dan,” je povedala Klinčeva po današnji tekmi.

Tudi Križnarjevi popoln napad v finalu žal ni uspel, pristala je pri 124.5 metrih, z 236,3 točkami pa je končala na 8. mestu. “Super tekma, naredila sem dva solidna skoka. Vem, da moram spremeniti kljub temu še veliko, predvsem v zraku. V drugem delu mi manjka še kar nekaj stvari. Če bom nadaljevala s takimi skoki na takem mestu, bom zelo zadovoljna. Zelo se že veselim jutrišnje tekme,” je povedala Križnarjeva po prvi tekmi na Japonskem.

Kramerjeva presenetila konkurenco

Prve zmage v karieri se je s 135 metri in 279,6 točkami razveselila Avstrijka Kramerjeva, Lundbyjeva je bila z daljavo dneva v finalu, 139 metri in 275,0 točkami druga, tretja pa še ena Avstrijka, Eva Pinkelnig, ki je skočila 134 metrov, zbrala pa je 271,1 točk.

Delno razočaranje po prvi tekmi

Takole je po tekmi razmišljal Zoran Zupančič, naš glavni trener: “Tudi letos smo delno razočarani po prvi tekmi. Z 8. mestom smo malce bolj uspešni kot lani. Nika je lahko zadovoljna. Sem sodi, ima pa še veliko rezerv. V bližnji prihodnosti jo pričakujem višje z rezultati. Danes je solidno skakala Ema, ki je najboljši skok prikazala na treningu. Katra je bila solidna za njo, lahko pa cilja višje. Špela je ostala brez finala, Jerneja brez tekme. Z njima danes nismo zadovoljni. Seveda ciljamo višje, ekipno bomo morali pokazati veliko več, če ne to ne bo dobro za naprej za uvrstitev v pokalu narodov.”

Jutri bo v Saporu na sporedu še ena tekma svetovnega pokala.

Vir: SZS