Zmaga Takanašijeve, Križnarjeva za las ob stopničke

Končal se je slovenski skakalni praznik na Ljubnem. Sklepno tekmo smučark skakalk za svetovni pokal pod Rahovko je dobila Japonka Sara Takanaši. Najboljša domača tekmovalka je bila Nika Križnar na 4. mestu.


Po prvi seriji je vodila nekdanja serijska zmagovalka Sara Takanaši, ki ji je v finalu uspelo odbiti napad največje nedeljske tekmice, Norvežanke Maren Lundby. Ta je s finalnim skokom dolgim 85 metrov Japonki vrgla rokavico, a je bila prednost Takanašijeve iz prve serije zadosti za prvo mesto. S skokom, dolgim 82,5 m, je Norvežanko prehitela za dve točki in desetinko.

4 Slovenke v finalu

Tretje mesto je osvojila Nemka Juliane Seyfarth, ki je za devet desetink prehitela četrtouvrščeno Niko Križnar. Najboljša Slovenka danes je stopničke napadala s petega mesta, in z daljavo 83 metrov uspela pridobiti eno mesto ob ponesrečenem nastopu Rusinje Aleksandre Kustove. V finalu so sicer nastopile še tri Slovenke. Urša Bogataj je bila 9., Jerneja Brecl 14., Katra Komar pa 21. V finale se ni uspelo uvrstiti Maji Vtič (32. mesto) in Špeli Rogelj (37.).

Veter organizatorjem povzročal preglavice

Prva serija je bila zaradi slabega vremena – predvsem jo je organizatorjem zagodel močan veter – večkrat prekinjena. Tekmovalna žirija je vseskozi prestavljala zaletno mesto in tekma je bila na meji regularnosti. Ob dobrih pogojih in visokem zaletišču je daljava dneva, 95 metrov, uspela Kustovi, na njeno razočaranje pa je na koncu osvojila šele 8 mesto.

Avtor: Nel Daugul