Zmaga ostala doma, Slovenke nenatančne

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

Svetovno prvenstvo v Anterselvi se je v torek popoldne nadaljevalo z najdalšo žensko posamično preizkušnjo – 15-kilometrsko individualno tekmo. Na veliko veselje organizatorjev je nov naslov svetovne prvakinje osvojila ljubljenka domačega občinstva Dorothea Wierer. Naše biatlonke na strelišču žal niso imele svojega dne.


 

Najdaljša preizkušnja na svetovnih prvenstvih velikokrat ponudi tudi možnost za velika presenečenja, kar je v glavah mnogih tekmovalk pred startom. Vsak zgrešen strel pomeni minuto pribitka, zato je na tej tekmi streljanje še toliko bolj pomembno. To so na lastni koži izkusile tudi naše tri biatlonke, ki so si na strelišču pridelale preveč kazenskih minut. Najbolje je nastopila najmlajša Nina Zadravec, ki je na koncu zasedla 66. mesto.

Nina Zadravec je odlično začela svoj nastop in pokrila vseh 5 tarč na prvem postanku. Z zelo hitrim prvim tekaškim krogom je to pomenilo celo izvrstno 17. mesto po prvi četrtini strelskih nastopov. Čeprav so danes vse tekmovalke delale napake in dopuščale možnosti za presenečenja, so na žalost naše bile še malenkost bolj nenatančne. Zadravčeva je na drugem strelskem postanku zgrešila dvakrat in tako pridobila dve kazenski minuti. Enako število napak je ponovila v tretje, na zadnjem postanku pa zgrešila še enkrat. To je na koncu pomenilo 5 kazenskih minut, zaostanek za zmagovalko pa je skupaj znašal 7:01.2. Zadravčeva je kot naša najboljša zaključila na 66. mestu.

Svojo prvo priložnost na prvenstvu je po bolezni dobila tudi Polona Klemenčič, ki pa se ji je dolga odsotnost še vedno poznala. Polona je na žalost zgrešila 9 tarč izmed 20, kar je bilo dovolj za 91. mesto. Svojega dne na strelišču ni imela tudi slovenska junakinja tega prvenstva, ki je v Anterselvi osvojila svoje prve točke za svetovni pokal v karieri in nato takoj še druge, Lea Einfalt. Einfaltova je že takoj na začetku zgrešila tri strele, kar je na žalost vplivalo na nadaljevanje celotne njene tekme. Do konca je zgrešila še petkrat (skupaj 8 kazenskih minut), tako da je zasedla 81. mesto.

Za izjemno vzdušje in kuliso na polnih tribunah v Anterselvi je znova poskrbela izvrstna domačinka Dorothea Wierer, ki je v tesnem boju ugnala Nemko Vanesso Hinz. Wiererjeva je tako slavila že drugi naslov na prvenstvu, ko je bila najboljša že na zasledovalni tekmi. Italijanka je sicer svoj dan malce slabše začela, si na prvih dveh postankih pridelala dve minuti pribitka. Nato pa je bila do konca brezhibna, kljub izjemno hitremu teku. V cilju je Nemko Hinzovo prehitela za 2.2 sekundi, čeprav je Nemka zgrešila en strel manj in novo slavje se je lahko pričelo. Tretja je bila danes svetovna prvakinja iz sprinta Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je tudi zgrešila dva strela, za Wiererjevo pa je zaostala 15.8 sekunde.