Zlati orel drugič v zgodovini na Japonsko

Rjoju Kobajaši se je z zmago v Bischofshofnu vpisal v zgodovino smučarskih skokov kot tretji po Svenu Hannawaldu in Kamilu Stochu, ki je v isti sezoni slavil na vseh štirih tekmah novoletne turneje.


Izjemnega Japonca je v prvi seriji prvič na turneji malce stisnilo in s 135 metri je bil po dolgem času pred finalom izven prve trojice. Vodil je Nemec Marcus Einsebichler, za njim Poljak Dawid Kubacki na tretjem mestu pa je pristal Avstrijec Stefan Kraft. Odvil se je srdit boj za zmago na zadnji postojanki novoletne turneje, Kobajaši pa je znova pokazal pravi obraz ter z daljavo 137,5 metrov vrgel rokavico ostalim trem, ki so še čakali na vrhu. Nihče od omenjenih vodilnih ga na koncu ni uspel preskočiti in Japonec se je veselil pokra zmag na turneji štirih skakalnic. Na drugo mesto se je tako uvrstil Dawid Kubacki tretji pa je bil Stefan Kraft. V skupnem seštevku je Kobajaši za več kot 60 točk ugnal prvega zasledovalca Eisenbichlerja, tretje mesto pa je osvojil njegov rojak Stephan Leyhe.

Edini slovenski finalist je bil Anže Semenič (122, 126,5 m), ki se je v finalu povzpel za šest mest in dobil prgišče točk za 21. mesto. Polomil ga je Timi Zajc, ki je v prvi seriji pristal pri zgolj 114 metrih in zasedel šele 43. mesto. 18-letniku se je tako izmuznila visoka uvrstitev na turneji, saj je bil pred Bischofshofnom osmi. Premalo za finale sta skočila tudi Anže Lanišek (39., 112 m) in Jernej Damjan (103 m), ki je končal prav na repu uvrščenih.

Tako Zajc kot Lanišek sta imela na vrhu zaletišča težavo z zapenjanjem zadrge na rokavu, kar se pri skakalcih zgodi sila redko. Očitno je omenjena težava tako zmedla neizkušenega najstnika, da je zamudil na odskočni mizi in uvrstitev v finale je splavala po vodi.

To je druga japonska zmaga na novoletni turneji po Kazujošiju Funakiju leta 1998. Kobajaši je s štirimi zmagami ponovil lanski podvig Kamila Stocha in Svena Hannwalda iz leta 2002.

Avtor: Nel Daugul