Zlata lisica bo, vendar brez Ane Drev

Potem ko so pri Smučarski zvezi potrdili izvedbo letošnje Zlate lisice, se mora Ana Drev soočiti z realnostjo, saj letos na tem tekmovanju ne bo nastopila. Tekmovalka iz Šmartnega ob Paki je zaradi poškodbe kolena pri triintridesetih letih že zaključila s sezono in bo tekmo na Mariborskem Pohorju tokrat spremljala s tribun. Kljub takšnemu razpletu pa se Drevova s koncem kariere zaenkrat še ne spogleduje, čeprav so bile tovrstne misli prisotne še na začetku letošnje tekmovalne sezone.


Ana Drev je še pred tremi leti v Mariboru dosegla vrhunec kariere. Takrat je v veleslalomu, njeni najmočnejši disciplini prismučala, do drugega mesta in za zmagovalko Viktorio Rebensburg zaostala za 32 stotink sekunde. Letos bo v Mariboru zgolj v vlogi gledalke, kriva pa je poškodba kolena, ki se je slovenski tekmovalki pripetila na  treningu v italijanskem Kronplatzu. Drevova si je poškodovala križno vez v desnem kolenu, že naslednji dan pa je bila operirana v ljubljanskem kliničnem centru. Sedaj jo čaka okoli polletno okrevanje. “Rada bi se zahvalila odlični oskrbi v UKC Ljubljana in Marku Macuri, ki me je operiral. Vsekakor pa je prezgodaj, da bi v tem trenutku razmišljala o koncu moje kariere. O nadaljevanju se bom odločila, ko bo rehabilitacija zaključena,” je povedala Drevova, ki se zaveda da tovrstne poškodbe lahko pomenijo tudi konec kariere. Kljub temu se s koncem kariere ne spogleduje, čeprav je pred začetkom sezone resno razmišljala o tem.

Drevovi misli včasih še uidejo na usodni trening, kjer se ji je poškodba pripetila, kljub temu pa je s situacijo sprijaznila. Vse skupaj sem psihično dobro prenesla, mislim, da celo bolje kot prvi dve. Pred mano sta bila dva meseca tekem, ki sem se jih najbolj veselila, saj so Kronplatz, Maribor in Aare moja ljubša prizorišča tekem svetovnega pokala.” V Aareju bo letos na sporedu svetovno prvenstvo v alpskem smučanju,  ki se ga je tekmovalka iz Šmartnega še posebej veselila, vseeno pa se zaveda da je sanacija poškodbe trenutno najpomembnejša. “Seveda bi bila danes rajši v Mariboru na treningu za Zlato lisico in bi po tem odpotovala v Skandinavijo na svetovno prvenstvo, vendar je sedaj najpomembnejše, da naredim vse za popolno rehabilitacijo kolena.”

Ana Drev je svoje najlepše uspehe v karieri dosegla pred tremi leti, ko je poleg zmage v Zlati lisici v Flachauu osvojila tudi prve stopničke.

Avtor: Timotej Prosenc