Zgodilo se je in zgodilo se bo. Na današnji dan…

Današnji dan v preteklosti beleži številne dosežke! Poglejte kaj se je dogajalo pred leti, skupaj z nami pa danes spremljajte dogajanje na snežnih površinah. In sicer Courchevel gosti četrti ženski slalom sezone. Na štartu tri Slovenke. Prva vožnja se bo začela ob 10.30. Moška slalomska preizkušnja v Madonno Di Campiglio! Kako bo po najboljši uvrstitvi kariere odpeljal Hadalin? Pesti držimo tudi za Kranjca! PRVA VOŽNJA OB 15:45! Biatlonci se bodo ob 15. uri v češkem Novem mestu pomerili na 12,5-kilometrski zasledovalni preizkušnji. Na štartu tudi dva Slovenca, Jakov Fak in Miha Dovžan. 


 

Leta 1993 je nekdanja smučarka Katja Koren na superveleslalomu v Flachuu s številko 66 slavila prvo in edino zmago v svetovnem pokalu. Šele 18-letna Korenova je takrat premagala še tako pričakovano zmago Italijanke Bibiane Perez. Korenova je Perezovo prehitela za osem stotink, na tretjem mestu je superveleslalomsko preizkušnjo končala nemška zvezdnica Katja Seizinger. Slovensko slavje je s petim mestom dopolnila Alenka Dovžan. Hkrati je ta zmaga obeležila tudi prvo zmago v ženski konkurenci alpskega smučanja za samostojno Slovenijo, ki pa se je zgodila dva dni po zmagi Jureta Koširja v slalomu. Drugi uspeh kariere za Korenovo so Olimpijske igre v Lillehammerju, kjer je osvojila bronasto kolajno v slalomu.

Leto 1979 je leto rojstva naše najboljše slovenske smučarske tekačice Petre Majdič! Petra Majdiš beleži 20 od skupnih 24 zmag, ter se 48-krat povzpela na zmagovalni oder!

Bila je prva slovenska tekačica z zmago v Svetovnem pokalu, prva z medaljo iz Svetovnih prvenstev ter prva, ki je medaljo osvojila na olimpijskih igrah. Z 24 zmagami je uvrščena na četrto mesto najuspešnejših tekmovalk v Svetovnem pokalu. Trikrat ji je pripadel naziv slovenske športnice leta 2007 pa je prejela tudi Bloudkovo nagrado tj. najvišje državno priznanje na področju športa.

11. januarja 2011 je bila razglašena za Slovenko leta 2010, ki jo izbirajo bralci Jane, najstarejše slovenske ženske revije. 

Leta 2011 je bila poleg Francija Petka imenovana za ambasadorko svetovnega nordijskega prvenstva v Planici 2017 za katerega je kandidirala SZS (Smučarska zveza Slovenije)

Leto 2004 je leto druge zmage v svetovnem pokalu alpske smučarke Tine Maze, ki je na veleslalomu v St. Moritzu premagala vse nasprotnice in drugič stopila na najvišje stopničke.

V dosedanji karieri ima 26 zmag in je aktualna olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu. Leta 2011 je bila svetovna prvakinja v veleslalomu, v sezoni 2012/13 pa je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. V rekordni sezoni 2012/13 je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk) ter tako zrušila 13 let star rekord Hermana Maierja (2000 točk). V tej sezoni je zmagala v skupnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije ter bila druga v smuku in slalomu. Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni – 24. Je tudi prva slovenska dobitnica zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah (Soči – smuk, 2014). Šestkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta.

Rodili so se …

Leta 1925 – pokojni turški nogometaš Lefter Küçükandonyadis
Leta 1931 
– nekdanja nemška atletinja Gisela Birkemeyer
Leta 1953 
– nekdanji kanadski hokejist Ian Turnbull
Leta 1959
 – nekdanji nemški nogometaš Bernd Schuster
Leta 1963
 – nekdanji italijanski nogometaš, trener Giuseppe Bergomi
Leta 1967 
– nekdanji romunski nogometaš Dan Petrescu
Leta 1968
 – nekdanji mehiški nogometaš Luis Hernández
Leta 1969 
– nekdanja kanadska biatlonka Myriam Bédard
Leta 1972
 – nekdanji kanadski hokejist Kirk Maltby
Leta 1975
 – nekdanji ruski nogometaš Dmitri Khokhlov
Leta 1978 
– nekdanji nigerijsko-poljski nogometaš Emmanuel Olisadebe
Leta 1979 – nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič
Leta 1987 
– portugalski nogometaš Éder