Zeleno-rdeče rivalstvo večje kot pri “El Clasicu”

Napetost pred sobotnim 500. večnim derbijem med hokejisti Olimpije in Jesenic se stopnjuje. Velika tekmeca pomemben obračun v Alpski ligi, ki šteje tudi za točke v domačem prvenstvu, pričakujeta nabrušena in optimistična.


Novinarska konferenca pred sobotnim derbijem je bila odlično obiskana. Organizatorji se nadejajo, da bo tudi na sami tekmi število praznih sedežev v Veliki dvorani Hale Tivoli (17.30) čim manjše. Sredinega druženja so se udeležili predstavniki obeh klubov ter Hokejske zveze Slovenije, vsi navzoči pa so si zaželeli, da bi bili v soboto priča pravemu hokejskemu prazniku.

Tradicija traja že 65 let

“Več kot 65 let že merimo moči med sabo. Mogoče se vsi skupaj premalo zavedamo, kaj pomeni ta številka 500. V obeh klubih se po najboljših močeh trudimo, da bi se derbiji igrali tudi v prihodnje. Upam, da bo ta jubilejna številka prinesla pozitiven zasuk za slovenski klubski hokej,” si je zaželel predsednik jeseniškega kluba Anže Pogačar.

Prvi mož HK SŽ Olimpije Miha Butara je nadaljeval v podobnem slogu: “Gre za izjemno številko, tako v domačem kot v mednarodnem smislu. Edino hokejski derbiji med Montrealom in Torontom imajo večjo tradicijo, medtem ko sta Olimpija in Jesenice med seboj odigrala več tekem kot naprimer Real in Barcelona v nogometu. Oba kluba sta dala ogromno reprezentantov. Vsi skupaj moramo delati na temu, da dobimo čim več močnih klubov ter boljšo infrastrukturo. V letošnji sezoni bomo prenovili Halo Tivoli, kar je pomembna stvar.”

Prva moža obeh klubov Anže Pogačar in Miha Butara sta ponosna na bogato zgodovino derbijev (foto: Simon Maljevac)
Prva moža obeh klubov Anže Pogačar in Miha Butara sta ponosna na bogato zgodovino derbijev (foto: Simon Maljevac)

Trenerja rivalov dobra znanca

V začetku tedna je bil za prvega trenerja do konca sezone potrjen Gregor Polončič, ki je s kolegom na jeseniški klopi Mitjo Šivicem pred leti delil tudi klubsko garderobo v Tivoliju: “Z Mitjo sva preživela ogromno časa skupaj. Lahko rečem, da ima ogromno hokejskega znanja. Vem, da dobro dela z mladimi. Doma sem iz Šiške, tako da sem celotno mladost odraščal sto metrov stran od Hale Tivoli. Sedaj sem v drugi vlogi kot pred leti. Kot trener moram ohraniti mirne živce, saj so čustva zelo na visokem nivoju. Potrebno je biti preudaren. Na koncu šteje le zmaga.”

Šivic je pojasnil, da je vodenje rdečih na jubilejnem derbiju zanj velika čast: “Derbi bo zanimiv iz večih vidikov. Upam, da bosta obe ekipi prikazali dobro igro pred polnimi tribunami. Tekme si hitro sledijo, zato moramo razmišljati o vsaki posebej. Letos smo pokazali že kar nekaj različnih obrazov. S pristopom smo lahko zadovoljni, a nismo izkoristili vseh priložnosti, ki so se nam ponujale.”

Derbiji med Olimpijo in Jesenicami so vedno nekaj posebnega
Derbiji med Olimpijo in Jesenicami so vedno nekaj posebnega

Sobotni derbi bo nekaj posebnega

Kapetan HDD Sij Jesenice Andrej Tavželj nestrpno pričakuje še enega v nizu derbijev: “Seveda nam misli uhajajo k sobotni tekmi, ki bo nekaj posebnega. Sam se z lestvico ne obremenjujem. Že pred sezono smo vedeli, da bodo prisotna nihanja. Seveda je malce grenkega priokusa zaradi izgubljenih točk. Manjkajo nam izkušnje. Zmaga v takšni tekmi nam bi dala dodatno samozavest.”

Kapetan zmajev Aleš Mušič je dodal: “Misli so najprej usmerjene v četrtkovo tekmo, nato pa bomo razmišljali o soboti. Ponosen sem, da lahko nastopim na takšni tekmi. Za nas je edini cilj zmaga. Verjamem, da smo dobro pripravljeni na to tekmo. Imamo še kar nekaj nihanj. V Alpski ligi imamo dober niz in moramo nadaljevati v tej smeri. Ne smemo se podrejati tekmecem, temveč igrati svojo igro”