Zelena luč za uvod sezone na Pokljuki

Mednarodna biatlonska zveza je Pokljuki prižgala zeleno luč za izvedbo uvodnih tekem nove sezone svetovnega pokala, ki bodo med 2. in 9. decembrom.


Organizatorji letošnje Pokljuke so vse do zadnjega grizli nohte in pričakovali nujno ohladitev, ki pa je zdaj tu. Vremenska napoved za konec novembra je bila kljub nervozi spodbudna in biatlonska sezona se lahko prične.

“Najpomembneje je, da je na deponijah dovolj snega in da se vse proge lahko do konca uredijo. Vremenska napoved za konec tedna sicer ni najboljša, a bo potem prišla ohladitev. S tega zornega kota mora biti vse v najlepšem redu. Mislim, da smo vsi lahko zadovoljni, da nam je narava priskočila na pomoč in da se je ohladilo še ravno ob pravem času,”  zadovoljno izjavlja Borut Nunar, direktor tekem svetovnega pokala.

Glavna želja so bile nizke temperature, ki bi omogočile izdelavo umetnega snega. Ta zagotavlja ustrezno širino prog in pa tudi estetsko podobo vsaj stadionskega dela prizorišča, od koder potuje večji del televizijskega signala v svet. Na Pokljuki imajo na zalogi okrog 18.000 kubičnih metrov lanskega snega. Ta bo po mnenju organizatorjev v normalnih razmerah zadoščal za prihajajoče tekme.

Nunar je tudi zadovoljen, da se tradicija pokljuških tekmovanj nadaljuje: “Mislim, da je v največjem interesu organizatorjev, da zagotovijo svojo tekmo tako, kot se spodobi. Mi in vsi udeleženci pa to s pridom izkoriščamo. Vsi organizatorji so najbolj sami zaskrbljeni, ali bo ali ne bo. Ta želja in motivacija pelje organizatorje naprej in zato smo, kjer smo. Pokljuka tu ni izjema. Praksa je pokazala, da je vsako leto tekmovanje pripravljeno bolje in bolje. Ljudje prihajajo in odhajajo zadovoljni.

Še pred nekaj tedni pa so organizatorji iskali tudi rezervne možnosti za izdelavo umetnega snega, kjer so se med možnostmi ponujale izdelava snega v garaži v Planici, v šotoru na Pokljuki ali pa v hokejski dvorani na Bledu. A težave s snegom niso slovenska posebnost. Po podnebnih spremembah v zadnjih desetletjih, posebej pa po letošnjem poletju in podaljšani jeseni, se s težavami ubadajo skoraj vsi prireditelji svetovnih pokalov v Evropi. Razlog so otoplitve oz. podaljpani vročinski valovi, ki trajajo dlje kot pred leti, medtem ko je dni z ekstremno nizkimi temperaturami je vse manj.

Kljub težkim vremenskim pogojem s katerimi se je v zadnjem mesecu spopadala Pokljuka, tekme v začetku decembra bodo in tako slovenska kot tuja javnost že težko pričakuje otvoritev nove sezone.