Zelena luč za Pokljuko

Pokljuka je pripravljena za izvedbo biatlonskega svetovnega pokala, ki bo na Rudnem polju prihodnji teden med 23. in 26. januarjem. Direktor tekem svetovnega pokala Borut Nunar je slovenskim organizatorjem prižgal zeleno luč v sredo, je na predstavitvi dogodka v prostorih partnerja Nomago potrdil generalni sekretar prireditve in podpredsednik organizacijskega odbora
Tomaž Šušteršič.


Za tekmovanje je prijavljenih 145 tekmovalk in 153 tekmovalcev iz 32 držav, prireditev bo s terena prenašalo osem televizijskih postaj, iz domačih studiev pa prav toliko. Dogajanje bo v besedi in sliki v svet pošiljalo več kot 100 akreditiranih pišočih novinarjev in fotografov.

Prireditev bodo obiskali tudi predsednik Mednarodne biatlonske zveze Šved Olle Dahlin, vodstvo IBU ter pomembni partnerji. “Gre za veliko prireditev, ki je brez več kot 400 sodelavcev, ki nam pomagajo pri izvedbi, ne bi zmogli,” je povedal Šušteršič.

Izpostavil je pomembno novost – letošnja želja je namreč Pokljuka s čim manj plastike, kar je v občutljivem območju Triglavskega narodnega parka še kako pomembno. “Vsi gostinski obrati bodo poskrbeli, da bo obremenjenost s plastiko čim manjša, če že, pa bodo uporabljali razgradljivo. Velik poudarek bo letos prvič tudi na ekoloških otokih.”

Pokljuka bo krajem v neposredni bližini zagotovila več kot 5000 nočitev. “Letošnji termin je ugoden in imamo veliko tudi tujih gledalcev, predvsem iz nemško govorečih držav,” je povedal Šušteršič, ki meni, da je to dobra napoved tudi za prihodnje leto, ko med svetovnim prvenstvom pričakujejo glavnino gledalcev iz tujine.

Posebna zahvala gre tudi partnerjem projekta: ministrstvu za obrambo ter ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, vojski in policiji, RTV Sloveniji, Slovenski turistični organizaciji, lokalnim skupnostim Bled, Bohinj in Gorje, Triglavskemu narodnemu parku ter prevoznikoma Nomago in Slovenske železnice.

Drugi podpredsednik organizacijskega odbora Tim Farčnik je še enkrat poudaril pomen partnerstva z Nomagom, ki je pristopil kot uradni prevoznik, tudi v luči svetovnega prvenstva, ki bo na Pokljuki med 9. in 21. februarjem 2021. “Prav prevozi bodo eden ključnih logističnih zalogajev, zato se tega partnerstva še bolj veselimo,” je dejal.

Za svetovno prvenstvo že uvajajo tudi nove sodelavce, za katere bo letošnji svetovni pokal pomembna generalka. Novosti pa je veliko. Logistični center se je denimo iz Festivalne dvorane preselil v prostore Triglavske rože, kjer je tudi sedež TNP in Turizma Bled. “Poseben poudarek je, kot rečeno, na prevozu, saj želimo biti čim bolj ekološki in že letos prepeljati na Pokljuko čim več gledalcev z avtobusi. To je pomembno tudi za prihodnje leto, ko bomo med svetovnim prevnstvom cesto zaprli,” je napovedal Farčnik.

Tudi letos bo glavna točka za avtobusne prevoze na Pokljuko pri blejskem Lipu, odkoder bodo prvi avtobusi krenili proti prizorišču vsak dan tri ure pred tekmo. “Pričakujemo 15.000 do 20.000 ljubiteljev biatlona, za svetovno prvenstvo pa preko 135.000,” je povedal Farčnik.

Že letos je poskrbljeno za atraktiven spremljevalni program. V četrtek bo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav že po tradiciji na vrsti akcija Otroci Triglava na Pokljuki, za katero je že prijavljenih 38 osnovnih šol, do tekmovanja pa se bo ta številka zanesljivo še povečala. Šolarje bosta zabavala tudi Challe Sale in Nipke.

V petek je predviden skupen projekt z RTV Slovenija. Pokljuko bo v okviru oddaje Male sive celice obiskalo več kot 300 otrok, snemali bodo tudi oddajo Infodrom, za zabavo pa bo skrbel Smooth band.

V soboto bo gledalce zabavala skupina Coverlover, v nedeljo pa bo na Pokljuki družinski dan s Čuki. “V sodelovanju s Slovenskimi železnicami nudimo družinam brezplačen prevoz do postaje v Lescah in postaje Bled jezero, od tam pa brezplačne avtobusne prevoze na tekmovanje. Pripravljamo tudi družinske aktivnosti, vezane na sneg in biatlon. Želimo si čim več družin,” je še poudaril Farčnik.