“Že pred tekmo smo čutili, da lahko posežemo na zmagovalni oder”

Na ekipni tekmi smučarjev skakalcev v finskem Lahtiju je Slovenija v postavi Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc in Anže Lanišek zasedla sijajno drugo mesto!


V finskem Lahtiju smo danes spremljali 999. tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih, tekmovalci so se pomerili na ekipni preizkušnji. Cene Prevc je tekmo odprl s 121 metri in 5. mestom po prvi skupini tekmovalcev. Takoj za njim je bil sijajen Timi Zajc, ki je skočil 130 metrov in je naše z 251,9 točkami popeljal na prvo mesto pred Nemčijo in Norveško. Peter Prevc je nato pristal pri 120 metrih, Nemci so naše prehiteli za 4,2 točke. V zadnji skupini je Anže Lanišek s 127 metri znova skočil odlično, naši so imeli 501,2 točki, vodilni Nemci pa 509,2 točk, tretji so bili Avstrijci s 478,3 točkami.

Finalno serijo je Cene odprl s 120. metri, kar je našim znova prineslo vodstvo s 614,9 točkami pred Nemci in Avstrijci. Timi je bil znova odličen s 124 metri, naši pa so imeli 8,6 točk prednosti pred Nemci. Peter je kot predzadnji skočil 121.5 metrov, prednost našh pred zadnjim skokom se je stopila na 0,7 točke pred Nemci, Avstrijci so bili še vedno tretji. Karl Geiger je Zajcu vrgel rokavico s 125 metri in s skupno 984,1 točkami. Lanišek je odgovoril s 121 metri, žal je bilo to malce premalo, naši so zbrali 981,8 točk, kar je bilo dovolj za sijajno drugo mesto! Tretji so ostali Avstrijci z 979,3 točkami.

Prvi je po sijajnem rezultatu vtise strnil Peter Prevc: “Za nami je super dan. Super smo skakali, rezultat je tudi super. Vesel sem, da se nam je na ekipni tekmi po dolgem času znova poklopilo. Borili smo se za zmago, a smo tudi z drugim mestom zelo zadovoljni, saj smo imeli že kar nekaj tekem, kjer smo bili precej oddaljeni od stopničk.”Nato je spregovoril še vedno nasmejani Zajc: “Mislim, da smo danes lahko vsi zadovoljni. Drugo mesto je za nas zelo dober rezultat. V prvi seriji sem naredil zelo vrhunski skok, v finalni seriji morda malce manj, na koncu pa se nam je kar dobro izšlo.”

Zadovoljen je bil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: “Dosegli smo odlično drugo mesto, do zadnjega smo bili v igri tudi za zmago. Res čestitke fantom, skakali so odlično. Na koncu je malce zmanjkalo. Že pred tekmo smo čutili, da lahko posežemo na zmagovalni oder in to nam je tudi uspelo.”.

Jutri bo v Lahtiju na sporedu še ena posamična preizkušnja.

Tekst in foto: SZS