Žan Kranjec za portal Zimski športi: “Enkrat bom imel prednost jaz, drugič nekdo drugi”

Po povratku z uvodne postaje nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju si je slovenski veleslalomski as Žan Kranjec vzel nekaj minut tudi za bralce portala Zimski športi. Kaj mu pomeni tretje mesto iz Soeldna in kako se bo lotil priprav na nadaljevanje sezone?


Prvi mož moške smučarske reprezentance Žan Kranjec je že na prvi tekmi sezone s tretjim mestom v veleslalomu potrdil dobro formo in si na ta način pripravil odlično izhodišče za nadaljevanje sezone, ko bo ritem tekem precej bolj zgoščen. Pred 26-letnikom iz Bukovice pri Vodicah, ki je v svetovnem pokalu debitiral že 5. marca 2011 na veleslalomu v Kranjski Gori, je pomembna sezona, saj mora potrditi, da lanska premierna zmaga v Saalbachu ni bila zgolj slučaj.

Žan Kranjec je lahko zadovoljen z uvodom v novo sezono (foto: Simon Maljevac)
Žan Kranjec je lahko zadovoljen z uvodom v novo sezono (foto: Simon Maljevac)

Nosilec medalj z mladinskih svetovnih prvenstvih prihaja v zrela tekmovalna leta, ko bo na tekmah svetovnega pokala ter svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah napadal najvišja mesta. Če lahko sodimo po tekmi v Soeldnu, bo že letos kandidat tudi za veleslalomski globus.

Ste veseli, da ste ravno veleslalomisti prebili led in se že podali v novo tekmovalno sezono?

Na nek način je že postalo normalno, da veleslalomisti odpremo novo sezono in kot prvi dobimo priložnost za nastop na tekmi. Tekma v Soeldnu pride vedno zelo hitro, a imamo po drugi strani vsi za sabo že toliko treningov, da ni nič narobe, če se preizkusimo tudi na tekmi. Če sezono začneš v vrhunskim rezultatom, je vse skupaj še toliko bolje in greš lahko lažje naprej v sezono.

Vas je kdo izmed tekmecev za vrh na prvi tekmi še posebej presenetil?

Pravega presenečenja praktično ni bilo. Pinturault že vrsto let kroji sam vrh, Faivre je večkrat potrdil, da gre za vrhunskega veleslalomista. Mladi Norvežan Lucas Braathen je že lani v evropskem pokalu kazal zelo dobre vožnje, tako da kakšnega ekstremnega presenečenja v rezultatskem pogledu ni bilo.

Koliko so na končni razplet vplivale razmere na progi?

Obe progi v Soeldnu sta bili precej trdi, spoh glede na vreme. V finalni vožnji je začela ravnina malce “popuščati”, a je bila proga kljub temu v zelo dobrem stanju. Tako smo imeli tudi najboljši po prvem teku enakovredne razmere, kar se je poznalo tudi na lestvici.

Je nova sezona prinesla večje spremembe pri opremljevalcih?

Nisem se odločil za kakšne večje spremembe glede opreme. Drugi opremljevalci so naredili kakšen korak naprej, a sem čutil, da v mojem primeru za to ni pretirane potrebe. Na nekaterih tekmah bom imel jaz prednost zaradi določenih nastavitev, nekje drugje bodo na boljšem tekmeci. Verjamem, da bom imel na voljo dober material in bom tudi iz tega vidika konkurenčen najboljšim.

Trenerski štab na čelu s Klemenom Bergantom (levo) že načrtuje nove treninge (foto: Simon Maljevac)
Trenerski štab na čelu s Klemenom Bergantom (levo) že načrtuje nove treninge (foto: Simon Maljevac)

Boste na naslednjih treningih iskali primerjave z najboljšimi s tekme v Soeldnu?

Najbolj primerne sparing partnerje za naslednje treninge bodo poiskali trenerji. Nimam posebne želje, da bi si izbiral kakšnega smučarja za primerjavo na treningu. Tudi če bova sama s Štefanom Hadalinom, bo to povsem dovolj. Tekma v Soeldnu je prinesla potrditev, da sem hiter. Predvsem moram biti osredotočen na svoje smučanje in v tem iskati napredek.

Vama s Štefanom Hadalinom na treningih ni monotono, saj sta praktično edina člana veleslalomske in slalomske vrste?

S “Štefom” nama ni dolgčas. Ne bi mogel reči, da sva kot “stara zakonca”, a je pomembno, da se dobro razumeva, saj skupaj prebijeva skoraj tri četrtine koledarskega leta. Nasplošno je vzdušje v ekipi zelo dobro, veliko se hecamo in to nam vsem skupaj olajša delo.