»Pripravljen sem bolje kot v pretekli sezoni, a to bom moral tudi dokazati.«

Najboljši slovenski alpski smučar zadnjih sezon bo ta konec tedna končno prišel na svoj račun. Potem, ko je njegova najljubša disciplina, veleslalom, pred tedni v Soeldnu odpadla, ognjeni krst veleslalomiste čaka to nedeljo v Beaver Creeku. O svojih pričakovanjih in izziv, ki jih prinaša aktualna sezona je umirjeni smučar povedal naslednje. 


Odpadli veleslalom na avstrijskem Soeldenu je za Kranjca predstavljal še nekoliko večje razočaranje, ker bi na tej tekmi prvič v karieri nosil štartno številko 1. To lepo izjemno priložnost si je 26-letnik priboril že v lanski sezoni, ko je v veleslalomu standardno posegal po visokih mestih. Kljub temu pa mu do sedaj severnoameriška prizorišča nikoli niso posebej ležala. Tamkajšnje proge so drugačne, pa tudi struktura in zrnatost snega se razlikujeta od evropskega. Kranjec vseeno verjame, da lahko tudi v Beaver Creeku poseže po visokih mesti. »Tudi tukaj sem lahko hiter,« je samozavestno izjavil po treningu v Vailu, kjer se je reprezentanca pripravljala na preizkušnje v Soeldnu.

S statusom vodilnega predstavnika v moškem smučanju se Žan Kranjec ne obremenjuje: »Poskušam ostati osredotočen na svoje smučanje. Moja naloga je, da dobro treniram, predvsem pa, da smučanje nato prenesem na tekmo. S tem statusom, ki mi ga nalagajo mediji in smučarska javnost, se ne obremenjujem. Ne skrivam pa, da včasih to tudi zasledim. Ni pa moteče.« Slovenski navijači od njega seveda pričakujejo, da bo dobre predstave v veleslalomu prenesel tudi v druge discipline. V slalomu v Leviju je za las zgrešil finale, zmanjkalo mu je 28 stotink. Ob tem velja omeniti, da je štartal šele kot 82. Kranjec meni, da bi si lahko finale priboril tudi s to visoko štartno številko, saj proga v Leviju omogoča tudi tovrstne podvige. Sicer pa trdi, da lahko tudi v slalomu dosega boljše rezultate: »Pripravljen sem bolje kot v pretekli sezoni, a to bom moral tudi dokazati.«

Bukovčan je dobro formo potrdil tudi na treningih v Vailu, kjer so se slovenski smučarji družili predvsem z Nemci in Avstrijci. Ta tekmovalni vidik treninga je za Kranjca izrednega pomena, čeprav med tekmovalci na treningu ni bilo Marcela Hirscherja, pa mu možnost primerjave s konkurenco izredno ustreza. V tej sezoni se bo Kranjec trudil tudi razbiti nekatere stereotipe, ki so se ga prijeli v zadnjih nekaj sezonah. Med drugim je bilo rečeno, da ima edine prave možnosti na progah, ki zahtevajo več tehničnega znanja, medtem ko mu naj hitrost ne bi preveč ležala. Tekmovalna proga v Beaver Creeku naj bi sodila med slednje. »Verjetno bodo vedno obstajale proge, ki mi bodo naklonjene nekoliko bolj kot druge. Tako je pri vseh smučarjih. Vsekakor pa je moja želja, da sem konkurenčen v vseh razmerah, na vseh snežnih podlagah in na različnih konfiguracijah. Bevaer Creek? Prepričan sem, da sem lahko boljši kot v preteklosti. V zadnjem obdobju sem svoje smučanje dvignil na višjo raven tudi na nekoliko manj zahtevnih progah,« je o svojem napredku trdno prepričan Kranjec.

Tekmovanje v njegovi paradni disciplini bo na sporedu v nedeljo ob 17.45, finalna vožnja pa se bo začela ob 20.35.

Avtor: Timotej Prosenc