Zajc, nadomestni Prevc?

Timi Zajc je najmlajši Slovenski skakalec, a je tudi najboljši na novoletni turneji. Je zelo blizu stopničk, a se zaveda, da je pred njim še polovica turneje. Poleg tega pa ima tudi najvišje število točk v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Timi Zajc je na nemških dveh prizoriščih novoletne turneje dosegel skupno sedmo mesto. “Lahko sem zelo zadovoljen, za zdaj se turneja zame razpleta vrhunsko. Obakrat sem bil uvrščen med najboljšo deseterico, kar je bil tudi moj cilj. Z enako miselnostjo grem zdaj naprej, spet upam na uvrstitev med deseterico,” je povedal za Sportal.


Plačuje davek mladosti

V Garmisch-Partenkirchnu bi bil lahko tudi peti, a se je zadovoljil z osmim mestom. Sodniki so do njega precej strogi. Zaveda se, da plačuje davek mladosti: “Če bi skočil pet metrov dlje, bi dobil tudi višjo oceno. Potrebujem še malo časa in prišel bo trenutek tudi za to. Seveda pa mi ni vseeno, da zaradi tega izgubljam mesta, ampak s tem se ne obremenjujem preveč. Če so ocene slabše, moraš pač toliko dlje skočiti, da se izravna. Bom pa od zdaj več delal pri doskoku. Potrebujem še nekaj tekem z dobrim rezultatom in takrat bodo sodniki gledali name malce drugače” je še dodal.

Nadomestni Peter Prevc ?

Pred leti je Peter Prevc postopno rasel in lovil premierne stopničke. Zdaj je podobno pri Timiju. Že nekaj časa dosega najvidnejše rezultate. Zdaj je že blizu odra za zmagovalce v skupni razvrstitvi štirih skakalnic. Trenutno zaseda sedmo mesto. Za vnaprej pa razmišlja tako: “Videl sem, da me od tretjega mesta loči enajst točk. Če bi zelo presenetil in bi mi bile naklonjene tudi razmere, bi bilo še vse odprto. A ni moj cilj, da gledam na skupno tretje mesto, ampak da ostanem med deseterico. Če bom domov odšel kot član najboljše deseterice, bom vesel. Najpomembneje je, da bom še naprej stanoviten.”

 Zdravstvene težave pred turnejo

Pred prihodom na novoletno turnejo je moral Timi preboleti bolezen celo z antibiotiki. Vendar se je hitro sestavil pri čemer je tudi sam presenečen, da mu je to tako hitro uspelo in, da je kmalu pokazal dobre skoke: “V Oberstdorfu me je presenetilo. V kvalifikacijah sem bil še malce slabši, a se je na tekmi odlično izšlo. Tam še nisem imel maksimalne energije, kar pa se je v Ga-Pa spremenilo in na tekmi sem lahko užival. Tudi zdaj je vse tako, kot mora biti. Malce me je zaskrbelo, ker sem pred turnejo zbolel. Bal sem se, da bi izgubil preveč moči, a sem po drugi strani ves teden počival, zato se nisem tako zelo grizel. Spodbujal sem se tudi, da zares veliko forme bolezen ne more pobrati.” je povedal za Sportal.

Pravi, da skače zase !

Za 18-letnika je to že druga novoletna turneja. Lani je imel večje težave, saj mu je na koncu zmanjkalo fizične moči. Letos se počuti močnejšega. Tudi dvobojev se loteva na drugačen način. Lansko leto je sicer prav v Innsbrucku uspel premagati velikega Gregorja Schlierenzauerja. “Za zdaj se razpletata zelo podobno, dobil sem vse dvoboje. Sem pa tokratno turnejo začel z višjimi cilji, predvsem zaradi rezultatov je drugače. Na treningih in pred kvalifikacijami ni takšnega ogrevanja kot na tekmi. Tu se najbolj pozna, zato rezultati treningov in poskusnih serij niso tako dobri kot nato na tekmi. Tokrat mi je lažje, ker bolje skačem in dobivam lažje tekmece, zato bi se lahko tudi ob kakšni manjši napaki uvrstil v finale. Lani je bilo veliko težje, skoraj na vseh skakalnicah sem dobil zelo težke tekmece. Tedaj sem gledal, s kom se bom pomeril in ali ga bom premagal. Zdaj se sploh ne obremenjujem s tem, ali bom ugnal tekmeca, ampak se osredotočam zgolj na to, da bom čim višje in da bo moj skok čim boljši,” je član SSK Ljubno BTC povedal za Sportal.

Timi priznava, da z dobrimi skoki raste tudi želja po čim višji uvrstitvi. A v glavi ima le dva dobra skoka, stopničke bodo slej ko prej prišle: “Sem jim kar blizu. Manjka le še zadnji korak.”. Poleg tega, da je najboljši Slovenec na novoletni turneji, pa je Timi tudi najvišje v skupnem seštevku za svetovni pokal. Trenutno ima 240 točk in zaseda 11. mesto. Njegove besede za Sportal pa so še: “Ne gledam na to, da sem najboljši Slovenec, ampak skačem zase, treniram zase. Če bom izpolnjeval svoja pričakovanja, sem lahko zelo visoko. Ne čutim pa pritiska.”

Ker so na novoletni turneji vsi Slovenci bolj skromni in sta tudi brata Prevc že odšla domov, se pojavlja vprašanje, ali bi mu prišla prav notranja konkurenca. Na to je odgovoril, da bi bilo morda boljše, če bi bil še kdo na enaki ravni in, da bi bilo za vse lažje. Vendar za zdaj ne čuti pritiska in mu ni hudo, ker je tako dober.

Avtor: Edisa Abdič