Zahrbtna bolezen norveškemu skakalcu postavila svet na glavo

Za vrhunske smučarske skakalce je najtežje, ko se vračajo po poškodbah ali boleznih in iščejo pot proti vrhu, kjer so nekoč že bili. Eden izmed takšnih je Norvežan Daniel Andre Tande, ki se je lani spopadal z redko boleznijo, a verjame, da bo spet našel pot med najboljše.


Meseca maja lani je svet smučarskih skokov presenetila novica, da je norveški skakalec Daniel Andre Tande zbolel za redko boleznijo, ki se imenuje Stevens-Johnsonov sindrom.

Svetovni prvak v poletih iz Oberstdorfa in ekipni olimpijski ekipni prvak iz Pjongčanga se je takrat resno ustrašil svojih simptomov:  “Imel sem nenavadno okužbo v zgornjem delu dihalnih poti. Takrat sem dobil antibiotik. Po nekaj časa se mi je razpoloženje začelo slabšati. Nekega dne sem se zbudil, moje ustnice in vse okoli pa je spominjalo na veliko rano. Zgrabila me je panika. Poklical sem taksi in se odpeljal v bolnišnico v Oslo. Mislil sem, da umiram,”

Posledično je Tande poleti izpustil veliko treningov, še enkrat več pa se je odvila dobro znana zgodba, ko skakalec po daljšem premoru izgubi stik tako s formo kot z najboljšimi v karavani.  “Zelo težko je bilo s tehničnega vidika. Poleti nisem imel skoraj nič skakal. Zadnji kamp pred zimo sem spet zbolel. Ni bilo veliko skokov. Trudim se biti vsak dan boljši. Mislim, da sem bližje,” je v Innsbrucku za Sportal komentiral 24-letni Norvežan.

Cilja, da znova pristane med najboljšimi

Čeprav mu je bilo hudo in težko, se ni smilil sebi, ampak je iskal pot, kako se pozdraviti in spet priti na skakalnico: “Sprejeti sem moral to plat zgodbe in poskušal priti nazaj. Imam cilj priti med najboljše.” Za skakalca, ki je vajen stati na odru za zmagovalce je bilo težko sprejeti dejstvo, da se je primankljaj poletnega treninga še kako poznal. Na sedmih tekmah v tej zimi je le dvakrat skočil med dobitnike točk. Najvišja uvrstitev je 21. mesto v Nižnem Tagilu. “Težko je bilo. Poleti sem naredil vse, da sem se vrnil. Pripravljal sem se na zimo, vendar skoki niso bili takšni, kot si želim. Dva meseca manj sem treniral, zato se to pozna. Upam, da bom kmalu spet med najboljšimi,” poudarja Tande.

Nekdanji skakalec Johan Remen Evensen, ki dela za norveško televizijo NRK, je po Garmisch-Partenkirchnu poudaril, da bi bilo za Tandeja morda bolje, da bi se umaknil na trening. Vseeno pa je norveški glavni trener Alexander Stöckl taktično nasprotoval tovrstnemu ukrepu. Kljub temu pa se je za ta korak odločilo kar nekaj skakalcev. Še najbolj odmevni odhodi domov so prišli s strani bratov Prevc in nemškega skakalnega asa Severina Freunda, saj so bili njihovi skoki pod pričakovanji.

Za Tandeja se je trenerjeva odločitev, da ostane na turneji vsaj malo obrestovala. Na obeh treningih je bil med dvajseterico, kvalifikacije je končal kot 16., zato je bil občutno boljše volje v ciljnem izteku, kjer se je fotografiral z otroki, prav tako pa dajal izjave novinarjem. “V kvalifikacijah sem bil zadovoljen. Skoki so bili boljši. Mislim, da sem naredil korake v pravo smer. Upam, da bom tako nadaljeval,” je optimistično pogledal v prihodnost norveški skakalec, ki pa je nato naslednji dan na tekmi s slabšim skokom ostal pred vrati najboljše trideseterice

Avtor: Nel Daugul