Zadnje zime legendarnega Walterja Hoferja

V zadnjih 30 letih je direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer v danem tekmovanju pustil ogromen pečat. Težko si je predstavljati skoke brez legendarnega Avstrijca, toda odločeno je. 23. marca 2020 – zadnji dan svetovnega prvenstva v poletih v Planici in zadnji dan skakalne zime 2020 je tudi poslednji dan Walterja Hoferja kot direktorja smučarskih skokov.


Po sezoni 2019/2020 se bo končala posebna doba smučarskih skokov. Doba Walterja Hoferja. Igral je pomembno vlogo v procesu, ko so smučarski skoki (v samem jedru nišni šport) postali globalno popularni. Z njegovo unikatno športno strategijo in svežimi ter inovativnimi idejami so skoki postali eden izmed športnih vrhuncev v medijskem svetu. Hoferjeva predčasna napoved upokojitve odpira vrata pravemu nasledniku, ki bo moral biti kos težkim nalogam in upravičiti njegovo nasledstvo.

Za FIS-ov spletni portal je Hofer dejal:  »To je bila izključno moja odločitev in gre za to, da bom takrat dosegel starost za upokojitev. Imam nekaj ponudb z različnih področij, tudi zunaj smučarskih skokov. A za zdaj o tem še ne razmišljam«.

Še danes na 63-letnega Avstrijca gledajo kot nepreklicnega vizionarja. Po vseh ključnih inovacijah, med katerimi je morda najbolj revolucionarna kompenzacija vetra in zaletišča, si bomo Hoferja zapomnili kot moža dejanj. Svoje življenje je posvetil smučarskim skokom in za vselej spremenil potek tekmovanja, ki je kljub nekaterim skeptikom sedaj bolj pravično, efektivno in varno kot pa v samem začetku.

Avtor: Nel Daugul