Začetek smučarske zime v Söldnu kljub nezimskim temperaturam!

Nadzornik Mednarodne smučarske zveze je po snežni kontroli na ledeniku Rettenbach nad Söldnom dal zeleno luč za odprtje nove smučarske sezone, ki bo na sporedu ob koncu prihodnjega tedna.


V zadnjih dneh je bila otvoritev letošnje smučarske zime pod vprašajem predvsem zaradi netipičnih temperatur preko celotne Evrope. Kljub temu so organizatorji prve tekme svetovnega pokala v Söldnu po kontroli snega na jutro 18. oktobra potrdili težko pričakovan dogodek.

“Po snežni kontroli lahko prižgemo zeleno luč”, je za FIS-ov spletni portal izjavil tekmovalni direktor Fis-a Markus Mayr. Organizatorji so namreč zagotovili zalogo starega snega, tako da je na progi dovolj debela snežna podlaga, ki bo dopuščala izvedbo obeh veleslalomskih tekem.

Še veliko dela do prvega štarta

Predno se na progo podajo, v tem primeru prve tekmovalke, čaka ekipo pod Rettenbachskim ledenikom še obilico dela. Proga mora biti dokončno urejena, da bodo imeli tekmovalci vsaj približno enake možnosti, zagotovljena pa mora biti tudi njihova varnost. V veliki meri je situacija odvisna od vremena s katerim bitka še ni dobljena, toda kot zatrjuje Markus Mayr ima Sölden močno in kompetentno ekipo, pripravljeno na tovrstne izzive. Upamo le, da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je moško tekmo odpihnil močan veter.

Nove okrepitve s Slovenskem paketu

Znana je tudi nova podoba sedemčlanske slovenske reprezentance, s štirimi smučarkami in tremi smučarji. Izkušenemu reprezentančnemu jedru se bosta prihodnji teden na odprtju nove sezone priključila še Neja Dvornik in Žan Grošelj. Ženska ekipa sestoji še iz najbolje pripravljene Mete Hrovat, izkušene Ane Drev in Ane Bucik, ki ji grd torkov padec ni pustil hujših posledic. Tina Robnik, ki je bila lani v Söldnu deveta, po poškodbi kolena še ni stoodstotno pripravljena. Grošlju bosta pri fantih stala ob strani še naš največji adut Žan Kranjec, ki je bil lani tretji v Alta Badii, v Pjongčangu pa je končal na četrtem mestu. Zanseljivo bo nastopil tudi Štefan Hadalin.

Nova sezona se bo začela 27. oktobra z ženskim veleslalomom, naslednji dan pa bo na sporedu še moška veleslalomska preizkušnja.

Avtor: Nel Daugul

FOTO:nevasports.com