Začetek poletne sezone v smučarskih tekih v znamenju švedskih tekmovalcev

V švedskem Torsbyju je ta vikend potekal začetek poletnega svetovnega pokala v smučarskih tekih. Tekmovanja se je udeležilo preko 100 tekačev iz 9 držav, med drugim tudi nekateri redni udeleženci zimskega svetovnega pokala. Poleg članskih tekmovalcev so svojo priložnost dobili tudi mladinci.


Tek s tekaškimi rolkami ali preprosto rolkanje, kot bi lahko imenovali poletno verzijo tega športa, je ta konec tedna v Torsby privabil lepo število navijačev, ki so v tej majhni vasici pripravili odlično atmosfero.

Med standardnimi tekmovalci poletnega dela sezone pa je bilo tudi nekaj bolj znanih imen, med katerimi gre izpostaviti Victorja Thorna, člana švedske tekaške A ekipe in udeleženko letošnjih zimskih olimpijskih iger – Aleno Prochazkovo, lansko zmagovalko poletnega pokala, ter zmagovalko tekme zimskega svetovnega pokala v kanadskem Whristlerju in Linn Soemskar, ki smo jo januarja lahko spremljali tudi na zimski tekmi v Planici.

Petkov del tekmovanja se je pričel z 1,5 kilometrskim tekom moških in ženskih mladincev, nato pa so v isti kategoriji nastopili še člani.  Med moškimi je zmagal švedski tekmovalec Erik Silfver in s tem dosegel tudi svojo prvo zmago v tem tekmovanju. Tudi v ženskem delu je slavila domača tekmovalka, saj je Linn Soemskar je potrdila dobro formo in s prednostjo sekunde in pol ugnala drugo uvrščeno Jackline Lockner.

V sobotni 7 kilometrski tekmi je prvo mesto dosegel še en švedski tekmovalec Robin Norum, pred drugo uvrščenim Pontusom Hermanssonom in tretjeuvrščenim Mateom Tanelom. Pri ženskah se je na prvo mesto ponovno povzpela Soemskarjeva.

V sklepnih tekmah sta uspešen konec tedna za Švedsko na zasledovalni tekmi kronala Tom Fahlen in Linn Soemskar, ki je s tretjo zmago še povečala razliko v skupnem seštevku svetovnega pokala. Karavana tekačev na smučeh se prihodnji teden seli v latvijsko Madono, kjer bodo na sporedu tudi prve sprinterske tekme.

 

Pripravil: Timotej Prosenc
FOTO: FIS Cross-Country Skiing