Za uvod med TOP 20

Včeraj pozno zvečer po našem času so se v ameriškem Copper Mountainu končale kvalifikacije prve letošnje tekme deskarjev na snegu za svetovni pokal v snežnem žlebu (Half Pipe). Slovenske barve je zastopal v ZDA živeči štajerski deskar Tit Štante, ki je za uvod zasedel solidno 19. mesto. Deseterica najboljših kvalifikantov, v tej je največ domačinov in Švicarjev, se bo znova pomerila v soboto zvečer po našem času.


21-lteni Celjan Tit Štante, ki študira in trenira v ZDA, je na prvi letošnji tekmi za svetovni pokal v kvalifikacijah zasedel solidno devetnajsto mesto, ki je hkrati tudi končna uvrstitev, saj se v finale uvrsti le deset najboljših deskarjev. Naš edini predstavnik v tej najstarejši olimpijski deskarski disciplini je na tekmi najvišjega ranga v Coppru nastopil že petič, prav letošnje devetnajsto mesto pa je njegova najvišja uvrstitev na tem prizorišču.

V prvo korektno

˝Z nastopom sem dokaj zadovoljen. Žal mi v drugi kvalifikacijski vožnji ni uspela čista izvedba težjega lika, tako da je za končni rezultat štela ocena prve vožnje, ki pa je bila korektno izpeljana. Vsekakor upam, da mi bo že na naslednji tekmi uspela tudi vožnja s tem vključenim težjim elementom, ˝nam je po tekmi iz ZDA sporočil Štante, ki ga ta mesec (20. -22.12.) čaka še ena preizkušnja v kitajskem Secret Gardnu, kjer je lani z dvanajstim mestom dosegel svojo najvišjo ˝half pipe˝ uvrstitev v svetovnem pokalu.

Kot dobrega pa je premierni nastop v letošnjem svetovnem pokalu (Tit je v pripravljalnem obdobju v Coppru nastopil tudi na FIS tekmi, kjer je v močni konkurenci zasedel 8. mesto) ocenil tudi glavni trener slovenske reprezentance, Matevž Pristavec.

V drugo z napako

˝Zadovoljen sem, saj je Titu prva kvalifikacijska vožnja povsem uspela. Načrtovani, težji sestav, pa mu ni uspel v drugo. Pri izvedbi težjega lika je napravil napako in ob pristanku podrsal z roko. Sem optimist, že na naslednji tekmi na Kitajskem bi Titu, realno gledano, lahko uspela tudi vožnja s težjim elementom ,˝ pravi Pristavec, ki ostaja v ZDA, saj bo na tekmi v skokih prostega sloga za svetovni pokal (21.12.) spremljal Urško Pribošič in Naja Mekinca, Štanteta pa prepušča pomočniku Žigi Rakovcu, ki za slovenske deskarje skrbi na kitajskem delu decembrske ˝freestyle turneje˝.

Finale v soboto zvečer

V Copper Mountainu bo finale v katerem bo deskalo deset fantov in osem deklet na sporedu v soboto zvečer (20.00) po našem času. Že tradicionalno so med glavnimi favoriti za zmago deskarji in deskarke iz anglosaških držav in vzhoda (Japonska, Kitajska). Kljub temu, da je naš deskar že zaključil s tekmovanjem, pa bomo Slovenci s svojim predstavnikom aktivno prisotni tudi v zaključnem delu uvodne ˝Half Pipe˝ preizkušnje za svetovni pokal. Mariborčan Teo Ivančič je namreč na tekmi eden izmed šestih sodnikov.

Vir: Smučarska zveza Slovenije