Za Šimenca zgodovinska, za Lampičevo “x tekma”

Torkova tretja etapa Ski Toura, švedsko-norveške turneje, je prinesla povsem neobičajen šprint navkreber po smučišču v Åreju. Visokorasla Anamarija Lampič je izpadla v četrtfinalu, rezultat kariere pa je postavil Miha Šimenc, ki je bil sedmi!


V kvalifikacijah šprinta v prosti tehniki v ciljni areni in na delu smučišča v švedskem Åreju sta izpadla rahlo obolela Katja Višnar in Janez Lampič, v izločilne boje pa sta se prebila vodilna v skupnem seštevku šprintov, Anamarija Lampič in Miha Šimenc. Lampičeva je na brutalnem šprintu tekla v prvi četrtfinalni skupini, daleč najtežji na papirju, ob največji konkurentki za rdečo majico, domačinki Linn Svahn, Charlotte Kalla, Norvežanki Maiken Caspersen Falla , Nadine Fändrich iz Švice in Avstrijki Teresi Stadlober.

Lampičevi vzpon ni ustrezal

Lampičeva je krenila s četrtega mesta, v ciljni areni smučarskih tekem je na tej poziciji tekla eno minuto, nato pa se začne več kot minuta navpičnega plezanja v hrib, ki Lampičevi, kot visoki tekmovalki v primerjavi z lažjimi in nižjimi tekmicami nikakor ne ustreza. To se je izkazalo tudi na tej 700 metrski progi, kjer je skušala prikazati kar največ, a ni mogla konkurirati Fändrichovi, Falli in tudi Svahnovi, v cilju je imela dobrih devet sekund zaostanka za Švicarko. Že po drugi četrtfinalni skupini je bilo jasno, da je bil to tudi njen zadnji nastop danes.

“Nisem razočarana. To je bila čisto “X tekma”. Dobili so, kar so želeli, Therese je zmagala. To ni bila tekma zame. To je tako kot Alpe Čermis. S to tekmo se ne obremenjujem preveč. Noge so me pekle že od štarta, tudi posledica dveh tekem prej. Bolj sem osredotočena na šprint v soboto v Trondheimu,” je povedala Lampičeva, ki je še komentirala izbiro zares nenavadne trase za šprint: “Mislim, da niso imeli kaj preveč ideje, lahko bi se bolj poigrali s traso. Bila je res dolgočasna, vsaj zame.” 

Svahnova skupno za točko pred Lampičevo

V finalnem teku so bile tri Norvežanke, dve Švedinji in Švicarka, zanesljivo pa je še tretjo tekmo na turneji dobila peresno lahka Johaugova. Kako specifičen šprint je bil to, razkrije podatek, da je bila to njena 69. zmaga v karieri, a prva v šprintu. Druga je bila Heidi Weng, tretja pa Astrid U. Jacobsen, Svahnova je zasedla 6. mesto, Jonna Sundling, 4. v seštevku pred današnjo tekmo, pa je bila tudi v tem finalu četra. Lampičeva je osvojila končno 18. mesto, v skupnem seštevku šprintov svetovnega pokala pa zdaj zaostaja za eno točko za Svahnovo.

Šimenc navdušil s četrtfinalnim tekom in prehitel vse tekmece, nato izjemen še v polfinalu

Šimenc je tekel v zadnjem četrtfinalu, ob vodilnem na turneju in drugem v kvalifikacijah, Norvežanu Paalu Golbergu, njegovemu rojaku Sjuru Rötheju, Rusu Artemu Maltsevu, Italijani Francescu De Fabianiju in domačinu Martinu Bergströmu. Logatčan je začel na četrtem mestu, na vzpon pa je krenil zelo odločno in pridobil dve mesti, bolj kot se je bližal cilj, bolj nevaren je bil Šimenc konkurentom. Na zunanji strani je zaostajal le za Golbergom, še njega pa je v zadnjih metrih prehitel in postal zmagovalec zadnje četrtfinalne skupine ter se tako drugič letos prebil v polfinale.

V polfinalu je Šimenc nastopil ob Norvežanih Golbergu in Simenu Hegstadu Krügerju, Italijanu Federicu Pellegrinu, Britancu Jamesu Clugnetu in Rusu Aleksandru Bolšunovu. Že po nekaj deset metrih je padel Krüger, čez katerega je padel še Bolšunov, Šimenc je tekel nemoteno naprej in na vzpon prišel za Golbergom in Pellegrinom na tretjem mestu. Kmalu je odpadel Clugnet, Bolšunov se je približal, a Šimenc ni popuščal in poskušal že z zadnjim napadom pred ciljem, kjer sta bila Golberg in Pellegrino vendarle prehitra, povsem izmučen Logatčan pa je končal na tretjem mestu, le dobro sekundo za prvo uvrstitvijo v veliki finale. Kljub temu je izboljšal 8. mesto iz Val di Fiemmeja, tokrat je bil fantastičen 7., torej le še korak do elitne šesterice.

Vedno bolj pripravljen, da stopi še eno stopničko višje

“Res sem vesel, da mi je danes to uspelo, sploh na tej brutalni progi, ki ni podobna šprinterski. Res sem vesel, da mi je uspelo, presenečen sem nad tem, da sem bil lahko ob najboljših, hkrati pa je to potrditev, da to imam v sebi in če to nadgradim, bom lahko posegel še po višjih rezultatih,” je bil zadovoljen Šimenc, ki se je uzrl še proti jutrišnjemu dnevu: “Že, ko sem šel na iztekanje, sem imel kar precej krčev, jutri tako pričakujem težke, betonske noge. Upam, da me bo maserka “spravila k sebi” in bom normalno nadaljeval s turnejo v četrtek. 38 km tekma je vmesna postaja do sobote. To bom odtekel, opravil svoje in skušal prihraniti nekaj moči. Komaj že čakam šprint v Trondheimu, kjer sicer še nisem bil, a se zelo veselim. Upam, da mi že v soboto uspe stopnička naprej. Res pa je, da danes, ko sem prišel v cilj sem najprej pogledal, če sem prišel v finale. Bilo je malce grenkega priokusa, ampak upam, da bo kmalu. Mislim, da sem pripravljen, nabiram izkušnje za finale. Če bo le dovolj moči do konca, upam, da mi uspe še v tej sezoni.” Lahkotno je moško priezkušnjo dobil Johannes Hösflot Kläbo pred Italijanom Pellegrinom in Francozem Renaudom Jayjem.

Turneja se bo nadaljevala v četrtek, predvidena je 38 kilometrska preizkušnja iz Storliena v Meraker. Prvič v zgodovini bo trasa potekala s prečkanjem državne meje, tekmovalci in tekmovalke v prvih 20 kilometrih ne bodo imeli okrepčevalnih postaj, pomagali si bodo le s tistim, kar bodo imeli s seboj. “Še nikoli nisem tekmovala več kot 38 kilometrov na smučeh. Bo kar zanimivo, sigurno pa tisto preizkušnjo bolj pričakujem kot sem današnjo,” je povedala Lampičeva.

Vir: SZS