Z Lake Louisa in Beaver Creeka v St. Moritz in Val d’Isere

Ta smučarski vikend smo doživeli nekaj presenečenj v moški konkurenci, pri ženski pa je vse potekalo brez kakšnih večjih presenečenj in z novim dosežkom Mikaele Shiffrin. Z nastopi naših smučarjev smo lahko zadovoljni, posebej z uspešno vrnitvijo naše smučarke Ilke Štuhec, ki se je po poškodbi vrnila in se kar trikrat uvrstila med prvih 15. 


Na petkovem smuku za  svetovni pokal alpskih smučarjev je v Beaver Creeku zmagovalec postal Beat Feuz, za dvojno švicarsko zmago je z drugim mestom poskrbel Mauro Caviezel, za le stotinko kasneje pa je v cilj pripeljal Norvežan Aksel Lund Svindal. Najboljši Slovenec je bil Klemen Kosi s 15. mestom.

Na sobotnem superveleslalomu se je zopet izkazal Klemen Kosi, ki je tokrat zasedel odlično deveto mesto in s tem nadgradil petkovo 15. mesto s smuka. Preostali Slovenci, Boštjan Kline, Martin Čater in Tilen Debelak so ostali brez točk svetovnega pokala. Zmage na drugem super G-ju te smučarske sezone pa se je veselil Avstrijec Max Franz.

Zadnji dan v Beaver Creeku pa se je odvijal prvi moški veleslalom sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zmage pa se je veselil Nemec Stefan Luitz, ki je bil v napetem obračunu hitrejši od Avstrijskega asa Marcela Hirscherja. Naš Žan Kranjec pa je v prvi vožnji zasedel odlično deveto mesto, v finalu pa po večji napaki v zgornjem delu proge močno pokvaril uvrstitev. Bil je 26. in edini Slovenec s točkami, saj se Štefan Hadalin in Miha Hrobat nista uvrstila v finale.

Na uvodnem smuko sezone je v petek v Lake Louisu zmagala Avstrijka Nicole Schmidhofer, Švicarka Michelle Gisin je bila druga, tretje mesto je tokrat pripadlo Nemki Kiri Weidle. Za Ilko Štuhec je bila to prva tekma v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena in zasedla je odlično šest mesto.

Tudi drugo smukaško preizkušnjo v soboto je dobila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je v Kanadi dosegla sploh svoji prvi zmagi svetovnega pokala. Na odru za zmagovalke sta se ji tokrat pridružili rojakinja Cornelia Huetter in Švicarka Michelle Gisin. Ilka Štuhec je po petkovem šestem mestu tokrat v srednjem delu naredila napako in končala na končnem 14. mestu.

Naša smučarka je svoje nastope zaokrožila v nedeljo z desetim mestom na superveleslalomu. Nekoliko presenetljivo, čeprav ne nepričakovano pa je zmagala Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je tako vpisala v klub šampionk z zmagami v petih disciplinah na stopničkah pa sta se ji pridružile še Norvežanka Ragnhild Mowinckel in Nemka Viktoria Rebensburg.

SLEDI!

Moška smučarska karavana se naslednji vikend seli Val d’Isere, kjer sta 8.12. in 9.12. predvidena veleslalom in slalom. Ženska karavana pa se bo medtem ustavila v St. Moritzu, kjer bosta na sporedu tekmovanji v superveleslalomu in paralelnem slalomu.

Avtor: Aljoša Gregorec