Wengen: Legendarno prizorišče tudi za Slovence

V teh dnevih, ko se moška smučarska karavana seli v Wengen obujamo spomine na zlate čase slovenskega smučanja, ko sta svoje uspehe ob vznožju gore Jungfrau dosegala Bojan Križaj in Rok Petrovič, lepe spomine na ta švicarski kraj pa imajo tudi Jure Košir, Mitja Kunc in Andrej Jerman. Slednji je Wengen imenoval celo za najlepše smukaško prizorišče.


Pokal Lauberhorn bo na sporedu že 89. Pod švicarskimi Alpami bo v petek na vrsti tekma v alpski kombinaciji, v soboto smukaška preizkušnja, v nedeljo pa še slalom. V slovenskem taboru največje upe polagajo na Štefana Hadalina, ki je na zadnji slalomski tekmi v Adelbodnu dosegel 10. mesto. “Moje smučanje je na treningih na visoki ravni, predvsem hitrost smučanja, tako da je to nekakšen realen izid, ko smučam tako, kot znam, s štartno številko, ki jo trenutno imam. V Wengnu je vedno lepo tekmovati, vsaj jaz se tu počutim dobro. Tudi tekmovanje tu ima dolgoletno tradicijo in zato svoj čar. Slalomska proga je zanimiva, razgibana in predstavlja svojevrsten izziv,” se je na tekmovanje konec tedn ozrl Hadalin. Poleg slaloma bo smučal tudi na petkovi kombinacijski tekmi.

Zgodovina na strani Slovencev

Zgodovinsko gledano proga v objemu štiritisocakov slovenskim smučarjem očitno leži. Slovenska zastava je tu najvišje plapolala kar trikrat, za dve zmagi je odgovoren Bojan Križaj (leta 1980 in 1981), leta 1985 pa je tu slavil tudi Rok Petrovič. Desetletje kasneje je tretje mesto dosegel Jure Košir, leta 2002 pa je bil Mitja Kunc drugi, za mišjo dlako ga je takrat ugnal hrvaški kolega Ivica Kostelić.

Zgoraj navedeni uspehi so bili vsi doseženi v slalomski disciplini, leta 2011 pa se je v smuku tik pod zmagovalni oder uvrstil Andrej Jerman. Slednji klub lepim uspehom v Kitzbühelu, Wengen vidi kot najljubše prizorišče smukaških tekem. “To je zame najlepši smuk. Vasica je zelo slikovita, kulisa z gorami Eiger, Mönch in Jungfrau pa dih jemajoča. Vzdušje je tu vedno sijajno, sem res pridejo navijači zato, da bi uživali v tekmi. V Kitzbühelu je preveč ‘pompa’, ljudje se pridejo le pokazat in tekma je postranskega pomena. Seveda je Streif težji in nevarnejši, toda tudi Wengen ima svoj čar, saj je ekstremno dolg, pol minute daljši od preostalih smukov,” se Jerman spominja svojih tekmovalnih dni v Wengnu.

Andrej Jerman

Križaj do zmage nad Stenmarkom

Wengen je tudi prizorišče, kjer je Bojan Križaj dobil vsaj manjše zadoščenje po vseh porazih, ki mu jih je zadala legendarni švedski tekmovalec, Ingemar Stenmark. Stenmarka je tu Križaj premagal kar dvakrat. Prvič mu je to uspelo leta 1980, ko je bil hitrejši v obeh vožnjah, drugič pa leto kasneje, ko je napadal z desetega mesta. “Gnala me je silovita želja po zmagi, da bi poračunal za vsa druga mesta in izgubljene priložnosti,” je o teh zmagah dejal Križaj. Ob tem omenimo, da je Stenmark v svetovnem pokalu vpisal kar 86 zmag! Več kot katerikoli smučar ali smučarka do danes, tako da je bil dosežek Tržičana še toliko bolj poseben.

Arena tudi letos nabito polna

Čeprav so cene za gledalce izjemno visoke (cene segajonod 58 do 85 evrov) pa bo Wengenska arena tudi letos, predvsem v soboto nabito polna. Kulisa bo imenitna, zapadlo je že do 100 cm snega.

Avtor: Timotej Prosenc