Vrnil se je Rjoju Kobajaši, Zajca “teplo” pomanjkanje izkušenj

Timi Zajc je bil najboljši Slovenec na poletni veliki nagradi

Na drugi posamični tekmi poletov v Oberstdorfu je po manjšem zmagovalnem postu prvo mesto znova osvojil Japonec Rjoju Kobajaši. Sledila sta mu Nemec Markus Eisenbichler in Avstrijec Stefan Kraft. Timiju Zajcu iz šestega mesta ni uspel ponoven preboj na sam vrh, končal je kot deveti.


Kobajaši je po krajšem obdobju, ko je po fantastičnem uvodu sezone njegova forma malce zanihala, na drugi tekmi poletov zopet našel šampionske občutke in vodil že po prvi seriji z najdaljšim skokom 224 metrov. Takoj za njim se je uvrstil za zdaj najbolj konstanten letalec letošnje sezone Markus Eisenbichler, v prvi trojici pa se jima je pridružil še Poljak Piotr Zyla.

Od slovenskih skakalcev se v finalno serijo nista uvrstila samo Žiga Jelar (31. mesto) in Anže Lanišek (34. mesto), ki se mu je včeraj uspelo prebiti do točk. Ostala člani slovenske falange so nastopili dobro, na čelu z Timijem Zajcem, ki pa mu v prvi seriji ni uspela sanjska daljava. Kot zadnji se je pognal z zaletne mize in pristal pri 213 metrih, kar je bilo dovolj za šesto mesto, enako izhodišče kot ga je imel na včerajšnji tekmi.

V finalu je ob skoku Zajca kazalo, da se bo ponovila včerajšnja senzacija, ko je s poletom prek 230 metrov pridobil 6 mest in na koncu zmagal. A mlademu skakalcu se vse ni izšlo po načrtih. Ob dobrih pogojih je znova uspešno naredil odskok in se lepo namestil na zračno blazino, kar mu je skozi celoten let prineslo dobro višino, to pa ga je na koncu stalo še enega super poleta. Tako kot včeraj se je Timi tik pred pristankom malce »ustrašil« in kljub višini za polet prek 230 pristal pri zgolj 228,5 metrih. Težave je utrpel tudi njegov doskok, kar se je močno poznalo na sodniških ocenah in že v štartu je izpadel iz igre za prva tri mesta. Kljub vsemu mu je še enkrat več uspela uvrstitev med deseterico, končal je na devetem mestu.

Naš najbolši skakalec te sezone je priznal, da mu v zadnji fazi leta še manjka izkušenj: “Naredil sem zelo dober skok, imel višino, a mi manjka izkušenj v drugem delu leta. Preveč sem tiščal na smuči, imam težave, če grem predaleč. Pred pristankom sem videl luknjo in sem bil še zelo, zelo visoko. Tako sem malo bolj pritisnil na smuči. Imel sem veliko večjo daljavo v nogah, se bom moral pogovoriti s trenerji. Toda po včerajšnji zmagi sem ponovno med deseterico. Upam, da mi bo tudi jutri uspel dober polet,” je Zajc takoj po tekmi povedal za TV Slovenijo.

V finalu sta dobro nastopila tudi Domen Prevc (218,5 m) in Anže Semenič, ki je očitno postal specialist za finalne skoke. Svojo uvrstitev mu je z 224 metri uspelo vidno izboljšati in zavihtel se je na 12. mesto, kot trinajsti pa mu je sledil Prevc. Od Slovencev sta jima sledila še Tilen Bartol (24.) in Jurij Tepeš, ki je s 26. mestom osvojil tudi prve točke v letošnji zimi.

V finalu se je nato odvil srdit boj med Eisenbichlerjem in Kobajašijem. Nemec je domače navijače navdušil z letošnjo najdaljšo daljavo Oberstdorfa (237,5 m) in za nehvaležnega pol metra zaostal za rekordom skakalnice. Toda neverjetni Japonec je pokazal, da njegova forma ni šla po zlu in suvereno pristal pri 234,5 metrih, prevzel vodstvo in osvojil 10 zmago v tej sezoni. S tretjim mestom se je po včerajšnjem razočaranju potolažil Stefan Kraft (230 m).

Jutri v Oberstdorfu ob 16:00 sledi še zadnja tekma poletov, skakalci pa se bodo z njimi vnovič srečali šele ob koncu sezone v Planici.

Avtor: Nel Daugul