Vrhunec skalane zime je tu, Stoch na lovu za tretjim orlom, Domen Prevc z najvišjimi cilji

Bliža se 67. novoletna turneja, katere skupno zmago brani Poljak Kamil Stoch. Najbolj pogosto vprašanje tujih medijev je, ali je Japonec Ryoyu Kobayashi sposoben zdržati pritisk štirih skakalnic in osvojiti zlatega orla. Glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj si želi eno uvrstitev v skupnem seštevku do šestega mesta in upa, da podobnih napak, kot so bile v Švici, ne bo.


Kamil Stoch po hat-trick

Naslov novoletne turneje bo branil poljski ljubljenec Kamil Stoch. Je eden izmed redkih ki mu je lani uspelo zmagati na vseh štirih skakalnicah (Peter Prevc je zmagal na treh). Poleg tega pa bo neutrudni Poljak, ki tudi letos kaže zanesljivo formo, lovil tretjo zmago turneje zapored, kar je do zdaj uspelo le Norvežanu Björnu Wirkoli (zmagal je v letih 1967, 1968 in 1969). Poljaki imajo ob trenutno tretjem skakalcu zime še eno močno orožje. Drugo mesto v skupnem seštevku zaseda Piotr Žyla, ki je na predlanski novoletni turneji zaostal le za Stochom.

Medije pred novoletno turnejo polni tudi ime, ki so ga le redki pričakovali na vrhu skupne razvrstitve, Rjoju Kobajaši. Japonec ima dobrih sto točk več od najbližjega zasledovalca Žyle, slavil je štiri zmage, bil dvakrat tretji in enkrat sedmi. Na novoletni turneji je nastopil dvakrat, njegova najvišja uvrstitev pa je lansko 22. mesto. Na Poljskem, kjer upajo, da bosta njihova favorita krojila vrh turneje, o Kobayashiju razmišljajo rezervirano in v svojem slogu dodajajo, da so mu do letošnjih uspehov pomagale tudi vselej ugodne razmere.

Nemci svoje upe polagajo na Karla Geigerja, ki je pred dvema tednoma osvojil premierno zmago v svetovnem pokalu. mladi nemški up bi moral zadržati dobro formo ob enem pa se domači gledalci nadejajo, da bosta v ospredje stopila tudi Stephan Leyhe in Andreas Wellinger. Norvežani veliko pričakujejo od Johanna Andreja Forfanga in Roberta Johanssona, Avstrijci, ki med deseterico skupne razvrstitve sploh nimajo nobenega predstavnika, pa si želijo, da bi se odprlo Stefanu Kraftu. Poleg vseh teh najmočnejših držav bo zanimivo videti še, kam je sposoben priti prvi Rus z zmago v svetovnem pokalu, Jevgenij Klimov.

Nesrečni Norvežan smuči postavil v kot

Norveški smučarski skakalec Kenneth Gangnes je po seriji poškodb naznanil konec kariere. “Če noge niso stoodstotne, nima smisla,” je sporočil 29-letnik, ki bo najverjetneje ostal v skokih. Norveški smučarski skakalec zares ne more potrkati po lesu glede njegovega zdravja. V zadnjih osmih letih je praktično staknil vse poškodbe, ki se ti lahko pripetijo, prestal pa je kar štiri operacije kolenskih križnih vezi. Po zadnjem daljšem premoru tikk pred začetkom lanske olimpijske sezone, ko si je poškodoval vezi levega kolena, so Skandinavci namigovali, da bi 29-letnik lahko celo končal kariero, a je pozneje sporočil, da ima še dovolj želje in energije. Izpustil je celotno sezono in se pripravljal na letošnjo. Na skakalnice naj bi se vrnil septembra, a je Gangnesovo vrnitev takrat preložila nova poškodba stegenske mišice. Tri mesece pozneje se je odločil postaviti smuči v kot. “Veliko sem premišljeval o tej odločitvi, bilo je veliko neprespanih noči, a zdaj mislim, da bo spanec lažji. Čeprav mi je zelo težko. Gre le za 25 let mojega življenja, v katerih sem sledil svojim sanjam in ciljem. Na srečo sem nekaj ciljev dosegel,” je pojasnil Gangnes, ki bo, kot vse kaže, ostal v skokih: “Upam, da je moja prihodnost v smučarskih skokih. S športnim direktorjem naše ekipe sem se že pogovarjal. Morda bom zraven že na novoletni turneji.

Domen prevc z višjimi cilji od starejšega brata

Na turneji bo nastopilo tudi šest slovenskih orlov. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je že pred nedeljskim državnim prvenstvom odločil, da bodo v Oberstdorf potovali Timi Zajc, brata Prevc in Jernej Damjan. Po tem ko se je zaključilo razburljivo državno prvenstvo v Planici, pa je na seznam potnikov Bertoncelj dopisal še Anžeta Semeniča in Bora Pavlovčiča.

Peter Prevc ob boku Primoža Peterke ostaja edini Slovenec, ki je uspel osvojiti novoletno turnejo. To mu je uspelo pred začetkom Stochove prevlade leta 2016. Za 26-letnika bo to že deseta novoletna turneja, za katero pravi, da bo nastopil mirneje, saj po dolgem času ne čuti pritiska favorita. Višje cilje ima njegov mlajši brat Domen. “Všeč mi je, da tudi s slabšim skokom pridem med dvajseterico. Zdaj moram izpiliti še nekaj stvari, potem bo pa zares steklo in bom lahko skočil tudi na stopničke. Na turneji se bom osredotočil le na tehniko skokov, nič ne bom testiral opreme, kot sem jo lani. Moj fokus bo na skokih, tehniki, samem umirjanju, da bom s skakalnice na skakalnico lahko mirno preklopil. Vsekakor pa si želim med ‘top tri’, to je povsem realen cilj,” je za STA povedal 19-letnik, ki je letos dvakrat končal tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Timi Zajc, ki je trenutno z desetim mestom najvišje uvrščeni Slovenec letošnje zime pa pravi: “Zadnje dni smo v Planici veliko trenirali in mislim, da sem pred nadaljevanjem sezone našel že kar pravo formo.”

Za Bertonclja cilj šesterica

Bertoncelj si je za cilj novoletne turneje zadal najboljšo šesterico: “Realno gledano so trije skakalci, ki so na vseh štirih tekmah sposobni skočiti med deset ali 15. Na podlagi tega lahko rečem, da so to Timi Zajc, brata Prevc in morda tudi Jernej Damjan, če se mu izide. Na podlagi tega lahko računamo na skupno uvrstitev nekje do šestega mesta.” Lani je najvišje, na desetem mestu, končal prav najizkušenejši Damjan.

Ob tem je poudaril, da je zanj novoletna turneja eno izmed težjih tekmovanj, saj gre za obilico skokov v zelo kratkem času. “Vsak šteje. Napak ne smeš narediti. Če jo, si zunaj finala in skupna uvrstitev gre po zlu. Vsako tekmo bomo šli posebej. Ne sme biti takšnih napak, kot je padec zaradi telemarka ali da ga ne naredimo ali pa da imamo težave z zaletno hitrostjo,” je na napake, ki so se dogajale v Engelbergu, še opozoril Bertoncelj.

Novoletna turneja, na kateri skakalci v prvi seriji skačejo v parih, se bo začela v soboto, ko bodo ob 16.30 na sporedu kvalifikacije.

Avtor: Nel Daugul