Visoki slovenski upi za nadaljevanje skakalne sezone

Na uvodnih preizkušnjah nove skakalne sezone smo lahko z nastopi naše posadke zadovoljni. Spodrsljaj je bila le ekipna tekma v Visli v samem uvodu, nato pa smo na treh tekmah spremljali razpoložene slovenske skakalce. V Visli je s petim mestom izstopal mladi Timi Zajc, v Ruki pa se je dvakrat za eno stopničko višje povzpel Domen Prevc.


Mlajši od bratov Prevc je še pred sezono iskreno govoril o svoji nepotrjeni formi za vrhunske dosežke, zato je bil pred odhodom na Finsko za ljubitelje skokov huda neznanka. V enem samem tednu nas je nato pozitivno presenetil s svojo pripravljenostjo in pa tudi konstantnostjo. Trener Gorazd Bertoncelj za Sportal o »presenetljivem« Prevčevem podvigu pravi takole: »Tehnično je bil pripravljen že dolgo časa. Zdaj je imel optimalno telesno težo in iz tega vidika je posledično razumljivo, da je bil na skakalnici dober«.

Zajc bi lahko bil še višje

Timi Zajc kot naš letošnji najboljši skakalec je imel v Ruki nekaj težav z zaletno hitrostjo, zaradi česar ni posegel tja, kamor je pripravljen skočiti in si tudi sam želi. A je potem, ko je zapuščal Finsko, moral biti zadovoljen tudi s sedmim in enajstim mestom. Bertoncelj dodaja, da so hitrosti na smučini odvisne predvsem od tehnike počepa, pri katerem smuči lahko pritiskajo ob rob in skakalca upočasnjujejo. To je verjetno razlog zakaj sta sploh Žak Mogel in Timi Zajc imela od 0,7 do 0,9 km/h nižjo hitrost kot ostali, kar se lahko konkretno pozna na končni daljavi skoka.

Presenetil tudi Žak, Damjan dolžnik

Strokovni tabor je imel nekaj skrbi pred tekmo v vetrovni Ruki le pri vsega 17-letnem Žaku (24. in 20. mesto), saj se trenerji po pravilu izogibajo tej poti pri tako mladih skakalcih. Ne glede na to, je mladi skakalec preizkus opravil z odliko. Naslednji dve postojanki bo še ostal v svetovnem pokalu, nato pa se bo stroka odločila, ali mu bo namenila kaj počitka v naporni sezoni.

Veliko rezerve pa ima še Jernej Damjan, ki verjetno tudi sam ni zadovoljen s tem, kar je dosegel na prvih dveh postojankah. Po poročilih iz slovenskega tabora je najbolj izkušeni v slovenski karavani na treningih konkurenčen našim najboljšim, na tekmah pa se mu žal še ne izide. Verjamejo, da se mu bo tudi tam slej kot prej odprlo. Konec koncev pa smo lahko z zdajšnjim izkupičkom zadovoljni, navsezadnje smo na zadnji tekmi imeli tri slovenske orle med deseterico. Ko se jim priključi še Damjan in ko se vrne Peter Prevc so naša pričakovanja vse prej kot majhna.

Slovenski skakalci se bodo zdaj preselili v Nižni Tagil, kjer bosta konec tedna novi preizkušnji. Tudi v Rusiji bo imel Bertoncelj sedmerico skakalcev, odločil pa se je za eno spremembo. Namesto nerazpoloženega Anžeta Semeniča se vrača Tomaž Naglič. Ob njem bodo nastopili še Domen Prevc, Timi Zajc, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič in Žak Mogel.

Avtor: Nel Daugul