Visoka pričakovanja v moškem biatlonu: »Rok Tršan tekaško enakovreden Faku.«

Tekmovanje v svetovnem biatlonskem pokalu na Pokljuki bo z jutrišnjim dnem v polnem razmahu. Po nedeljski uverturi, ko so gledalci lahko spremljali tekmo mešanih parov in mešanih štafet, so zdaj na vrsti tudi posamične preizkušnje. Ob 14:15 bodo na tekaško progo krenili moški biatlonci, v četrtek pa so na vrsti še ženske.


V obeh primerih bo kvota slovenskih tekmovalcev zapolnjena, nekoliko višja pričakovanja pa ima javnost od moškega dela moštva. To bo namreč nastopilo v zasedbi Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Mitja Drinovec. Trener Uroš Velepec ima od svoje ekipe visoka pričakovanja, poleg Jakova Faka, katerega kvaliteta seveda ni sporna, opozarja tudi na Roka Tršana: »Rok je bil na treningih tekaško tako rekoč enakovreden Jakovu Faku. Zdaj upam, da bo to prenesel še na tekmo.« . Fak, lastnik dveh olimpijskih kolajn, je na tekmi mešanih dvojic, v paru z Urško Poje pokazal izvrstno tekaško pripravljenost, nekoliko slabše mu je šlo od rok streljanje. Poleg Jakova Faka in Roka Tršana, Velepec morebitno višjo uvrstitev pričakuje še od Klemna Bauerja, medtem ko je glavni cilj Mihe Dovžana in Mitje Drinovca uvrstitev med štirideseterico.

Dan kasneje bodo na Pokljuki, slovenske barve zastopale tri ženske tekmovalke, Lea Einfalt, Urška Poje in Polona Klemenčič. Prva je pravico do nastopa na domači tekmi svetovnega pokala dobila tik pred zdajci, saj je normo za nastop pridobila na sobotni tekmi pokala IBU v švedskem Idreju. Einfaltova je še lani na tekaških smučeh stala brez puške na ramenih, saj je nastopala v smučarskih tekih, letos pa se je prekvalificirala v biatlon. Pričakovanja od deklet so nekoliko nižja, saj se trenutno izvaja proces menjave generacij. Ženski del ekipe v tem trenutku nima izkušenejše vodje, najstarejša članica je prav Einfaltova s 24. leti.

Jutri bomo lahko tudi prvič v tej sezoni videl, kakšno je sedanje razmerje moči pri biatloncih, v borbi za zmago v skupnem seštevku skupnega pokala. V lanskem letu sta popolno dominanco izvajala Martin Fourcade in Johannes Thinges Boe, ki sta skupno na 22 tekmah dosegla kar 17 zmag. Fourcade, je glede na nedeljske štafetne rezultate, tudi letos napovedal boj za sam vrh.

Tudi ženska zmagovalka v pretekli sezoni, Finka Kaisa Mäkäräinen, je konec prejšnjega tedna prikazala dobro formo, vseeno pa je ženski krog favoritinj nekoliko bolj izenačen. Tu je lanska drugouvrščena, Slovakinja Anastazija Kuzmina, ne gre pa pozabiti tudi na Dorotheo Wierer in Tiril Eckhoff.

Letošnja Pokljuka je prikrajšana tudi za kar nekaj zvezdnikov svetovnega biatlona, brez katerih si do sedaj svetovnega pokala nismo znali predstavljati. Predvsem gre izpostaviti odsotnost Oleja Einarja Bjoerndalena, 44-letnega veterana, ki ga v Sloveniji ne bo prvič po letu 1992. Manjkata tudi Arnd Peiffer in Laura Dahlmeier, nemška tekmovalca oba olimpijska prvaka iz Pjongčanga. Kar nekaj biatloncev je tudi zaključilo svoje kariere, med njimi so Belorusinja Darja Domračeva, Francozinja Marie Dorin Habert, Norvežan Emil Hegle Svendsen, ter Američana Lowell Bailey in Tim Burke.

Poleg upokojitev bo biatlonski svet, v letošnji sezoni doživel tudi nekaj zanimivih sprememb. Eni od teh, mešani tekmi parov, smo bili priča že v nedeljo, na Pokljuki. Tekma mešanih parov ni zgolj ena od novotarij, ki bo na sporedu zgolj na tekmah svetovnega pokala. Že marca prihodnje leto bomo lahko to disciplino spremljali tudi na svetovnem prvenstvu v Östersundu, na Švedskem. Tudi mešane štafete bodo doživele manjšo posodobitev. Od sedaj naprej bo namreč možno, da štafetne tekme pričenjajo tudi moški tekmovalci in ne zgolj ženske, kot je veljalo do sedaj. To spremembo bomo lahko prvič opazovali v ameriškem Soldier Hollowu, meseca februarja.

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) se je lotila tudi reševanja težav s slabim vremenom, med samimi tekmami. V primeru slabega vremena, bo moške preizkušnje na 20 km možno skrajšati na 15 km, ženske 15 kilometrske, pa na 12,5 km. V navedenih primerih se bo spremenil tudi pribitek ob zgrešen kazenskem strelu, saj bo ta znašal zgolj 45 sekund in ne celo minuto.

Seznam novosti, ki jih IBU izvaja za večjo popularizacijo športa v prihodnjih letih, zaključujemo s skupinskim štartom, z 60 tekmovalci, preizkusili pa bodo tudi tekmo, v tako imenovanem super šprintu. Šlo naj bi za zelo atraktivno in gledalcem privlačno disciplino.

Avtor: Timotej Prosenc