Vikend za slovenske uspehe?

Po moških specialistih za hitre discipline se bodo ta konec tedna v kanadskem Lake Louisu za točke svetovnega pokala pomerile še ženske med katerimi je seveda tudi naša Ilka Štuhec. Danes in jutri bodo tekmovale v smuku, vikend hitrih disciplin pa bodo zaključile z nedeljskim superveleslalomom. Moška karavana se je preselila v ameriški Beaver Creek, kjer se spored prične z današnjim superveleslalomom. V soboto bo na sporedu smuk, v nedeljo pa veleslalom. V boj za nove točke na sloviti progi ptic roparic se podaja šest naših smučarjev.


Danes se bo v Kanadi sezona začela tudi za Ilko Štuhec. Aktualna svetovna prvakinja v smuku se na bele strmine ponovno vrača po težki poškodbi kolena, ki jo je staknila ob koncu lanske zime. Borbena Štajerka je velikokrat pokazala, da je iz pravega testa. Že danes bo v Lake Louisu, ki je eno njenih ljubših prizorišč, skušala to pokazati tudi na tekmi. V soboto bo kanadsko prizorišče gostilo še drugo tekmo v kraljevski disciplini, v nedeljo pa se bo severnoameriška turneja za dekleta zaključila s superveleslalomom.

Lani trikrat med petnajsterico

Ilka Štuhec je lani na tem prizorišču trikrat osvojila točke. V smuku je bila šesta in štirinajsta, v superveleslalomu pa deseta. Torkov prvi uradni smukaški trening je zaključila na petnajstem mestu. Najhitrejši (identični čas) sta bili Američanka Alice McKennis in Norvežanka Kajsa Vickhoff, tretja pa je bila junakinja zadnjega veleslaloma, Mikaela Shifffrin.

Na zadnjem smukaškem treningu pred današnjo tekmo je štartalo petdeset smukačic. Trening je odprla Avstrijka Stephanie Venier, ki je bila na koncu ena izmed kar šestih Avstrijk v prvi deseterici. Najhitrejša je bila, tako kot na prvem treningu v torek, Norvežanka Kajsa Vickhof Lie. 21-letnica, ki na smukih za svetovni pokal še nikoli ni bila med dvajseterico je bila za 15 stotink sekunde hitrejša od Avstrijke Tamare Tippler.

Tudi tretje in četrto mesto sta zasedli naši severni sosedi (Nina Ortlieb in Nicole Schmidhofer), peto pa je pripadlo najbolj prepoznavni zimskošportni ˝dvoživki˝, Čehinji Ester Ledecki, ki bo tudi to sezono krmarila med svetovnim pokalom v alpskem smučanju in deskanju na snegu. Ilka Štuhec, ki se je na progo podala kot sedma je bila še dve mesti boljša kot na prvem treningu v torek. Zasedla je trinajsto mesto, kar je dober obet pred smukoma in superveleslalomom, ki jo čakajo v naslednjih treh dneh.

Ilka Štuhec se tudi uradno vrača v beli cirkus

Moški v Beaver Creeku

Moška karavana se je medtem preselila v ameriški Beaver Creek. Fantje so imeli za razliko od deklet v sredo več sreče z vremenom. Po odpovedi torkovega uradnega treninga so se le spustili po progi ptic roparic. Najhitrejši je bil domačin Ryan Cochran Siegle pred Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem in Avstrijcem Matthiasim Mayerjem, zmagovalcem nedeljskega superveleslaloma. Uvrstitve naših smučarjev? 30. mesto je zasedel Martin Čater, 50. Klemen Kosi, 52. Miha Hrobat in 55. Boštjan Kline.

Petek za superveleslalom, v nedeljo pa Kranjec

Danes se bodo fantje pomerili  na drugem superveleslalomu sezone. Poleg četverice specialistov za hitre discipline (Čater, Kosi, Hrobat, Kline) bo nastopil tudi Štefan Hadalin. Sobotni smuk bo Hadalin izpustil in bodo nastopili samo omenjeni štirje varovanci Petra Pena, v nedeljo pa bosta Žan Kranjec, ki ga v letošnji sezoni zanima zgolj svetovni vrh in Štefan Hadalin nastopila še v veleslalomu. Lani se je izmed Slovencev v Beaver Creeku najbolj izkazal Kosi, ki je bil deveti (superveleslalom) in petnajsti (smuk), točke pa je vknjižil tudi Kranjec v veleslalomu (26. mesto).

Žan Kranjec nestrpno pričakuje nedeljski veleslalom

Dekleta današnji in sobotni smuk pričnejo ob 20:30 uri po srednjeevropskem času, nedeljski smuk pa uro in pol prej (19:00). Fantje bodo v danes (superveleslalom) začeli ob 18:45, v soboto (smuk) petnajst minut kasneje (19.00), v nedeljo pa bo prva veleslalomska vožnja ob 17:45, druga pa ob 20:45 po našem času.

Vir: Smučarska zveza Slovenije