[VIDEO] V Carezzi gondolsko kabino poimenovali po zmagovalcu Timu Mastnaku! Ta pa je na stopničkah ostal brez himne!

Z zmago v paralelnem veleslalomu v italijanski Carezzi je Tim Mastnak odprl novo sezono na najboljši možni način. V paralelnih deskarskih disciplinah se je 27-letni Celjan v finalnem boju poigral s štirikratnim svetovnim prvakom Benjaminom Karlom in si prideskal svojo drugo zmago. Ta pa je prinesla še dodano vrednost. Sedaj bo namreč ena od gondolskih kabin v Carezzi nosila njegovo ime!


Tim Mastnak, mladinski svetovni prvak iz leta 2011, je novo sezono alpskega deskanja odprl z zmago. “Boljšega začetka si ne bi mogel želeti,” pravi 27-letni Celjan. Dobri občutki iz lanske predstave, ko je zmago kronal v švicarskem Scuolu in s 3. mestom v turškem Kayseriju, kjer se je Mastnak sploh prvič uvrstil na stopničke, so se očitno priklenili tudi letošnji deskarskih voženj! Sedaj se Mastnak seli že na naslednje prizorišče, ki bo v  Cortini D’Ampezzo, kjer je lani pristal na 18.  mestu. Letos je nova paralelna veleslalomska preizkušnja na sporedu v soboto!

Matnak se je v intervjuju za Sportal pošalil, da zmaga prinese veliko več obveznosti, kot če bi pristal na 25. mestu. Zmotilo pa nas je povsem nekaj drugega. In sicer v televizijskem prenosu nismo videli Zdravljice. Mastnak na to odgovarja: “Ne, himne nam niso zavrteli, ne vem natanko, zakaj ne, za zmago v Scuolu so jo. Kaj pa vem, morda niso bili pripravljeni na slovenskega zmagovalca, pa sem jim prekrižal načrte. Šalim se…”

BREZ AUDIO OPREME NI HIMNE!

Zakaj se zmagovalca Carezze nista dočakala svoje himne Mednarodna deskarska zveza odgovarja s sklepom, da je za odsotnost himne na podelitvi medalj najboljšim najverjetneje krivo dejstvo, da na tekmovališču nimajo potrebne audio opreme. Zagotovili so, da ne gre za politično potezo. O tem niti nismo razmišljali, saj je tudi zmagovalka Nadya Ochner, sicer domačinka, ostala brez italijanske himne.

Da si lepšega začetna mladi deskar nebi moral želeti je dejstvo, ki pa za sabo nosi številne treninge skozi poletje in jesen, kjer Tim poudarja, da je za te dosežke tudi trdo delal. Pred uvodno tekmo pa je kolebal med tremo in nestrpnostjo: “Trema je vedno prisotna, mora biti, kadar je nisem čutil, nikoli nisem bil preveč uspešen. Sem pa komaj čakal, da se sezona začne. Vsi zimski športi so že v polnem pogonu, po televiziji sem spremljal smučarje, biatlonce, mi pa smo bili še vedno doma in na treningih. Z nestrpnostjo sem pričakoval prve tekme … Poleg tega je dobro pokazati, kaj smo počeli čez poletje”. 

Uspehe nove sezone pa Mastnak pripisuje tudi lanski sezoni, saj je prepričan, da je ključnega pomena tudi to, da mu je uspelo prenesti lansko formo in jo nadgraditi. “Že treningi so kazali na to, da sem dobro pripravljen. Tako da sem vedel, da mi je lansko formo uspelo prenesti v novo sezono. Seveda pa je tekma povsem druga zgodba, tudi če na treningih prikažeš odlične vožnje, tega pa ne pokažeš na tekmi, ti ne pomaga prav veliko. Vztrajal sem pri lanskih pripravah, je pa morda velika razlika med letošnjo in začetkom lanske sezone v tem, da sem v letošnjo vstopil nepoškodovan. To je zelo pomembno, če se hočeš kosati z najboljšimi, moraš biti zdrav” dodaja.

Kljub zmagi pa iz tekmovalčevega kota ni potekalo vse tako gladko kot je zgledalo. “Na prvi vožnji kvalifikacij sem se kar lovil … Nisem natanko vedel, kaj je narobe, deska se ni odzvala tako, kot sem pričakoval, da se bo. Z očetom in serviserjem smo v nadaljevanju tekmovanja očitno našli prave nastavitve, iz vožnje v vožnjo sem bil boljši. Vesel sem, da sem najboljšo vožnjo prikazal prav v finalu” pravi in ob tem dodaja, da glede na začetek zmage sigurno ni pričakoval.

NOSILEC RUMENE MAJICE IN “ONE MAN BAND” EKIPA

Tim Mastnak je tako s slednjo zmago postal tudi nosilec rumene majice, ki pripada vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegova ekipa pa ostaja enaka. Glavni je njegov oče Robi. Seveda pa ni edini. Tukaj sta tudi kondicijski trener Gregor Marguč in serviser Dare Centrih in številni drugi. Letos je mladi deskar treniral tudi z Nemci.

Kako so se izkazali preostali slovenski deskarji?

V Carezzi so nastopili štirje slovenski predstavniki. Žan Košir je bil na koncu šesti (tako kot v kvalifikacijah), Rok Marguč (osmi po kvalifikacijah) je končal na 12. mestu, medtem ko je bila edina slovenska ženska predstavnica Gloria Kotnik za izločilne boje za mesto prekratka (17. mesto).

SEDAJ SLEDI Cortina d’Ampezzo

Pričakovanje glede sobotnega tekmovanja pa so čisto druga zgodba. “Proga v Carezzi je precej zahtevna, medtem ko je v Cortini zelo položna. Tudi tam smo trenirali, tako da vem, da sem tudi tam lahko hiter. To mi daje samo še dodatno samozavest” pravi Mastnak.

V spodnjem videu si oglejte zmagovalni spust!