VIDEO: Nesrečna Križnarjeva prizorišče zapustila na nosilih

Na prvi tekmi smučark skakalk za točke svetovnega pokala po preizkušnjah na Ljubnem je v norveškem Lillehammerju odlično 5. mesto zasedla Nika Križnar, sedma je bila Ema Klinec, žal pa slovenski tabor dan končuje z zelo grenkim priokusom.


Smučarke skakalke so v ponedeljek v Lillehammerju pozno zvečer, šele nekaj minut čez 20. uro začele s prvo tekmo na letošnji norveški turneji. V Lillehammer sta danes pripotovali tudi mladi Katra Komar in Jerneja Brecl, ki sta še včeraj v nemškem Oberwiesenthalu tekmovali in osvojili medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu. V konkurenci 34 skakalk do točk žal ni uspelo skočiti Breclovi, ki je s 95 metri in 81,7 točkami končala prav na 34. mestu. Komarjeva je pristala pri 109.5 metrih, zbrala je 106,3 točk, kar je bilo dovolj za 22. mesto po prvi seriji. S 112.5 metri in 118,3 točkami je dolgo časa vodila Špela Rogelj, po prvi seriji pa je bila lahko zadovoljna na 13. mestu.

Zelo dobro sta skočili naši najboljši v zadnjem obdobju. Ema Klinec je s 116.5 metri in 138,1 točkami po prvi seriji zasedala 7. mesto, s 119.5 metri in 147,8 točkami pa je bila še dve mesti višje Nika Križnar, torej peta. Vodila je Japonka Sara Takanaši, ki je skočila 120.5 metrov in je zbrala 150,1 točk, druga je bila zavoljo odličnih razmer in doskoka pri 131.5 metrih domačinka Silje Opseth, ki je zbrala 149,4 točk, tretja pa je bila Avstrijka Eva Pinkelnig s 120.5 metri in 148,5 točkami. Maren Lundby, ki je več kot deset minut čakala na zeleno luč in je imela ogromen dodatek točk je bila s 123.5 metri in 147,9 točkami četrta.

Komarjeva je v finalu skočila 106.5 metrov, z 216,1 točkami pa je tekmo na veliki olimpijski skakalnici v Lillehammerju končala na 20. mestu. Rogljevo je v zraku malce zavrtelo in se je dobro rešila pred večjimi težavami, pristala pa je pri 98.5 metrih in je z 211,6 točkami končala na 22. mestu.

Grd padec Križnarjeve v zaščitne ograde

Najboljši Slovenki sta nato še enkrat več dokazali iz kakšnega testa sta. Klinčeva je najrpej skočila 116 metrov, z 272,6 točkami pa je zelo zanesljivo prevzela vodstvo in tako šestič letos končala med deseterico, zadržala je 7. mesto s prve serije. Še bolje je nato skočila današnja slavljenka, dopolnila je 20 let, Križnarjeva. Po doskoku pri 121 metrih se je žal predolgo veselila, v pomrznjenem izteku pa se ni uspela pravočasno ustaviti in je grdo priletela v zaščitno ogrado na koncu izteka, žal so jo morali odnesti, precej negibno, na nosilih. Z 290,4 točkami je sicer prevzela vodstvo, a z zelo, zelo grenkim priokusom.

Po dolgem premoru se je nato med Križnarjevo in Klinčevo vrinila Avstrijka Pinkelnigova, zmage in 100. stopničk v karieri pa se je razveselila Takanašijeva, ki je skočila 127.5 metrov, zbrala pa je 296,9 točk. Le točko in pol je zaostala Lundbyjeva, ki je v finalu podrsala pri 139 metrih, tretja je bila Opsethova z 293,5 točkami. Četrta je bila Katharina Althaus, peta pa nesrečna Nika Križnar.

V seštevku RAW AIR turneje po treh serijah vodi Lundbyjeva s 428,7 točkami pred Takanašijevo in Althausovo, Križnarjeva je 5. s 400,0 točkami, Klinčeva pa osma s 362,8 točkami.

  • Niko Križnar so takoj odpeljali na preventivno slikanje roke in glave. Že, ko je na nosilih zapuščala iztek, je bila pri zavesti. Na srečo jo je odnesla brez zlomov in upa, da bo danes ob pomoči protibolečinskih tablet že nastopila na tekmi.

Ema Klinec je bila zadovoljna, da je po seriji slabih skokov v zadnjem obdobju danes na tekmi skočila dvakrat zelo dobro: “Na treningih sem skakala zelo slabo. S trenerjem nisva bila zadovoljna, nikamor se ni nič premaknilo. Tudi v Oslu je bilo nadaljevanje zgodbe iz Planice. V kvalifikacijah sem želela iti v boj, naredila sem kar precej slab skok, 14. rezultat. Danes sem v poskusni seriji skočila 90 metrov. 7. mesto na tekmi in sploh finalni skok je bil eden lepših v zadnjem obdobju, če odštejem Ljubno. Danes sem bila res zadovoljna, je pa res, da je s tega potrebno graditi naprej in poslušati trenerja, kaj mi naroči.”

“Glede na to, da sta Jerneja in Katra nadaljevali pot takoj po včerajšnji tekmi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Oberwiesenthalu, sta danes imeli zelo težak dan. Cel dan potovanja in direktno dva skoka za trening in nato tekma. Katrin rezultat je bil tak, kamor cilja, morda se je poznal delček utrujenosti. Žal je Špele v finalnem skoku. Naredila je napako, v težkih razmerah, močnem vzvratnem vetru jo je zvrnilo s težišča in drugi skok je uvrstitev konkretno pokvaril. Sta pa Nika in Ema zelo lepo oddelali na tekmovanju. 5. in 7. mesto sta vrhunska rezultata in še razmeroma majhni zaostanki za najboljšimi. Nika je v zelo dobri formi, stabilna, Ema pa se še lovi in je bilo to, kar je pokazala na tekmi bistveno boljše, kot tisto, kar je pokazala na treningih,” je povedal Zoran Zupančič, ki je pokomentiral še padec Križnarjeve: “Situacija je bila žal taka, da je bila skakalnica čez dan mokra, zvečer pa je poledenela. Nika je za kar nekaj metrov preskočila zeleno črto in se je tega morda za kakšnih 15 metrov predolgo veselila, na koncu jo je presenetila ograja. Z močno silo je priletela v ograjo. Več bomo vedeli jutri.”

Danes skakalke čaka še druga od treh tekem na tej turneji.

RAW AIR turneja

torek, 10. marec (Lillehammer)
19:15 Prolog (4. serija)
20:00 Tekma (5. in 6. serija)

sreda, 11. marec (Trondheim)
18:50 Uradni trening
20:00 Kvalifikacije (7. serija)

četrtek, 12. marec (Trondheim)
19:00 Poskusna serija
20:00 Tekma (8. in 9. serija)