Veliki met mladih Risov: Napredovanje med 16 najboljših na svetu!

Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je dosegla velik uspeh. Na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine B, ki ga je organiziralo mesto Tychy na jugu Poljske, so Slovenci s 4-1 ugnali še Ukrajino in si tako kot neporažena ekipa ekipa zasluženo priborili napredovanje. Naslednje leto bodo tako varovanci Aleša Burnika nastopali v skupini A, drugi najmočnejši skupini mladih reprezentanc na svetu.


Uspeh te generacije se je napovedoval že nekaj časa. Fantje, ki so pred dvema letoma isti dosežek zrežirali še kot člani reprezentance do 18 let, so sedaj sestavljali jedro ekipe U20 in znova spisali uspešno zgodbo. V turnir so krenili odločno in že pred začetkom napovedali, da je ta ekipa dosegla stopnjo zrelosti, s katero lahko poseže po najboljših rezultatih. Pred Ukrajino so na kolena spravili Italijane (3-0), Japonce (5-3), Poljake (4-3) in na najpomembnejšem obračunu Madžare (5-4), na tekmi na kateri so zaostajali že za tri zadetke.

Proti Ukrajini so Slovenci sicer začeli nekoliko nervozno, saj so Ukrajinci prevzeli vodstvo na polovici druge tretjine. Na srečo so se nato Risi prebudili in v zelo kratkem času, zgolj v razmaku pol minute, obrnili rezultat na 2-1. Med strelce sta se vpisala Aljaž Predan in Jaka Šturm. V zadnji tretjini sta vse dvome o končnem zmagovalcu razblinila Jaka Sodja in Martin Bohinc.

Slovenija je s to zmago postala članica divizije I, skupine A, kjer igra še pet drugih reprezentanc. Kakovostnejša od te je le elitna divizija, rezervirana za top 10 mladih reprezentanc (do 20 let) sveta. Iz skupine B, kjer so Slovenci osvojili zlato medaljo je, že pred današnjim dnem, izpadla Japonska. Madžarska, ki je še lani igrala v skupini A, mora danes še odigrati tekmo proti Poljski.

Avtor: Timotej Prosenc