Veličastna kariera Lindsey Vonn že končana?

Ameriška super šampionka Lindsey Vonn je morda tik pred sprejemom izredno težke odločitve. Na seznam številnih poškodb, ki so jo prizadele med kariero je vpisala nove težave s kolenom, ki bodo tokrat morda usodne za nadaljevanje njene smučarske poti.


Vonnova je imela pred začetkom letošnje tekmovalne sezone visoke cilje. Lastnica 82. zmag in 137. stopničk v svetovnem pokalu, dobitnica štirih velikih kristalni globusov, dvakratna svetovna in olimpijska prvakinja… Vse to in še več obsega bogat opus 34-letne Američanke, ki je s svojo tekmovalnostjo, karizmo in tudi podobo dolga leta predstavljala enega vodilnih obrazov alpskega smučanja. Vonnovi manjkajo samo štiri zmage v svetovnem pokalu, da bi se izenačila z legendarnim Ingemarjem Stenmarkarkom, naloga ki si jo je zadala v tej sezoni.

Že od začetka pa vse ne gre po načrtih Američanke. Okrevanje po poškodbi težavnega kolena se je zavleklo in Vonnova je prvič nastopila šele prejšnji konec tedna v Cortini d’Ampezzo. Tam je v smuku dosegla deveto in petnajsto mesto, na veleslalomski preizkušnji pa odstopila. Kljub temu, da je še v intervjuju za slovensko nacionalno televizijo zatrjevala, da posledic poškodbe ne čuti, pa je bilo očitno koleno znova preveč obremenjeno. Ob skokih na uradnem treningu naj bi namreč razdražila živec pod kolenom kar ji je povzročalo bolečine.
“Bolečina se je povečevala in omrtvičila mišice. Zdaj vem, kaj je težava, zato jo skušam odpraviti. Prave rešitve še nismo našli, zato bom izpustila prvi trening v Garmisch-Partenkirchnu, a ohranjam upanje, da rešim to težavo,” je povedala Lindsey Vonn, vprašljiv pa ni samo nastop na prvem treningu v Garmisch-Partenkirchnu in na sledeči tekmi, pač pa nadaljevanje celotne kariere.

“Na stvari bom gledala od dneva do dneva, nato pa bom videla, kaj se bo zgodilo. Vem, da morda kariere ne bom mogla končati tako, kot sem upala. A če obstaja možnost, jo bom izkoristila,” je na svojem Instagramu še zapisala Vonnova, ki gotovo do zadnjega ne bo vrgla puške v koruzo.

View this post on Instagram

After a lot of physical therapy and time to clearly think things through, we have come to some conclusions about my knee. First, we discovered the reason I had so much pain and muscle shut down in Cortina was due to an impact injury to my peroneal nerve. This most likely came from the final jump on the first training run in Cortina, but it’s hard to know for sure. After that training run, the pain got progressively worse each day and by Sunday my lower leg was in a lot of pain and my muscles had completely shut down. Now that we know the problem the next issue is fixing it. So far we haven’t found a solution and as a result I will not be able to compete in tomorrow’s downhill training run. However, since this is a new “injury” per say, I remain hopeful that we can fix it. I’m taking things day by day and we will see what happens. I know that I might not get the ending to my career that I had hoped for, but if there is a chance, I will take it. Thanks for all of the support you have shown me, it helps keep me going. ❤️🙏🏻

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on

Po prvotnem načrtu naj bi Lindsey Vonn svojo tekmovalno pot sklenila na domačem prizorišču v Lake Louisu v sezoni 2019/2020.

Avtor: Timotej Prosenc