Večni derbi v Podmežakli zanesljivo Olimpiji

12. krog Alpske lige je prinesel prvi povsem slovenski obračun. Večni derbi med Olimpijo in Jesenicami je bil odigran v Podmežakli, gostje pa so izkoristili jeseniški padec forme v zadnjih tednih in slavili s 4-0. Hokejisti Olimpije so s tem kronali brezmadežno obdobje zadnjega meseca, ko praktično v vseh tekmovanjih ne poznajo poraza, zadnjič so izgubili 22. septembra.


Srečanje je sicer minilo v znamenju 70. obletnice profesionalnega igranja hokeja na Jesenicah. V čast tej obeležitvi je začetni plošček, “častno” vrgel Klemen Košir, sin Franca Koširja, legendarnega Avsenika, ki je bil tudi znan navijač železarjev.

Domači pa so si verjetno želeli lepšega praznovanja častitljivega jubileja. Ljubljančani so prvi zadetek dosegli že v 4. minuti, natančno je meril Aljaž Cvahtal. Le tri minute kasneje je v polno meril tudi Aleš Krajnc. Otrok jeseniškega hokejska ponosa, ki je pred letošnjo sezono podpisal za Olimpijo, je izkoristil priložnost iz power playa, ko je močno streljal iz modre linije.

Tudi začetek druge tretjine je minil podobno kot prej prvi. Gostje so znova izkoristili igralca več na ledu, tokrat je bil uspešen Gal Koren, za 3-0. Domači so sicer veliko poskušali, vendar junaka tekme, Žana Usa niso uspeli premagati, kljub temu da so sprožili 26 strelov. Jeseničanom ni pomagal niti derbi, izkušenega kanadskega hokejista Philippeja Paradisa.

To je bil tretji večni derbi letošnje sezone, vse tri so dobili zmaji, vsekakor pa je bil nocojšnji najpomembnejši.

Prvič je Olimpija Jesenice premagala na Poletni ligi, drugič pa v finalu slovenskega Pokala. Klub izpod Rožnika se je s to zmago prebil na drugo mesto Alpske lige, zaostajajo zgolj za Pustertalom, ki pa do sedaj svojim nasprotnikom ni pustil odvzeti še niti točke. Naslednja preizkušnja čaka Ljubljančane na domačem ledu, proti Sterzingu, ki ga trenira Ivo Jan.

Drugače je z Jeseničani, ki so na zadnjih 5 tekmah, na vseh frontah, vpisali 4 poraze, vseeno pa ostajajo na dokaj visokem 6. mestu lige. V naslednjem krogu jih čaka težka naloga, ko bodo gostovali pri HC Pustertalu. Naslednji večni derbi je na sporedu 25. novembra, tokrat v Tivoliju.

FOTO: https://www.facebook.com/273237746177761/posts/1124400897728104/

AVTOR: Timotej Prosenc