V slalomu nič novega: Shiffrinova gladko do zmage. Slovenke znova slabo v finalu

Komaj 23-leta Američanka je v Killingtonu zmagala že drugo leto zapored in s tem dosegla že svojo 34. slalomsko zmago v svetovnem pokalu. S tem neverjetnim dosežkom jo le še ena zmaga loči od Avstrijke, Marlies Schild, ki ima absolutni rekord. Shiffrinova najbližja zasledovalka, Petra Vlhova je zaostala že skoraj za sekundo. Naše niso potrdile dobrih rezultatov po prvi vožnji. Do točk se je na koncu dokopala le Maruša Ferk na 22. mestu.


Schiffrinova je vodila že po prvi vožnji pred Bernadette Schild in Petro Vlhovo, ki si je tretje mesto delila s Frido Hansdotter. V drugi vožnji se je vrstni red vodilnih tekmovalk nekoliko premešal. Schildova, ki je za vodilno zaostajala le 29 stotink, je odvozila nekoliko slabše in se za uvrstitev na eno izmed prvih mest obrisala pod nosom, saj je bila na koncu četrta. Je pa zato tretje mesto ujela Hansdotterjeva.

Za Mikaelo Shiffrin je to že druga letošnja zmaga, prvo je dosegla na prvi slalomski preizkušnji v Leviju. Tudi takrat je njeno zmago najbolj ogrožala Vlhova. Ameriška šampionka vodi tudi v skupnem seštevku, kjer ji je prav tako najbližje Slovakinja, pred katero pa ima že kar lepo prednost, 114 točk.

Zapravljena priložnost Bucikove in Hrovatove v finalu.

V slovenskem taboru so se po prvi vožnji nadejali lepih uvrstitev. Bucikova je bila celo na 9. mestu, z zaostankom 2,31 sekunde za Schiffrinovo. Hrovatova in Ferkova sta si sledili na zaporednih mestih 17 in 18. V finalni vožnji, pa je prišlo do precejšnjega poloma. Ferkova sicer ni odpeljala najbolje, vendar si je vseeno nekako prismučala 22. mesto. Hrovatova se je v finalu odločila za popolni napad, vendar je imela veliko smole in naredila napako. Kljub temu, da je potem pripeljala v cilj je bilo to dovolj zgolj za 27. mesto, ki ni prineslo novih točk. Meta Hrovat bo tako kar najhitreje poskušala pozabiti na konec tedna v Killingtonu, saj je v obeh drugih vožnjah zaradi napake izgubila možnost pridobitve novih točk.

Tudi Bucikova ni upravičila odličnega rezultata prve vožnje, ki ga je dosegla tudi v težkih razmerah. Zaostanek za izven serijsko Schiffrinovo je bil sicer velik, vendar se je Primorki vseeno nasmihala odlična uvrstitev. Žal pa pritiska ni zdržala in v drugi vožnji odstopila.

Naše tekmovalke bodo tovrstne napake poskušale popraviti že v naslednjem tednu, ko se severnoameriška smučarska turneja nadaljuje v Lake Louisu.

Avtor: Timotej Prosenc