V Italiji za bogate nagrade tudi trije Slovenci

Deskarji na snegu, ki so letošnjo sezono svetovnega pokala začeli že ob koncu avgusta s tekmo v skokih prostega sloga (Big Air) na novozelandski Cardroni, bodo ta konec tedna znova tekmovali. V soboto bo namreč v italijanski Modeni na sporedu druga letošnja tekma za svetovni pokal na kateri bodo nastopili tudi trije naši predstavniki. 


Slovenska ekipa  je v Modeno odpotovala v sredo zgodaj zjutraj, v četrtek popoldan pa jih tam že čakal prvi izmed dveh uradnih treningov na 46 metrov visoki umetni konstrukciji, ki so jo organizatorji umestili na mestno sejmišče. Le-to v teh dneh gosti šestindvajseto izvedbo zimsko-športnega sejma Skipass.

V boj za 50 tisoč frankov tudi trije Slovenci

Obiskovalci tradicionalnega sejma bodo poleg novosti in trendov z outdoor športne industrije ter turistične ponudbe že drugo leto zapored deležni tudi ˝big air spektakla˝ z najboljšimi smučarji in deskarji prostega sloga, ki se bodo merili za točke svetovnega pokala. Med tistimi deskarji, ki imajo pravico do nastopa in se bodo borili za 50 tisoč švicarskih frankov težki ˝borderski˝ nagradni sklad so tudi trije Slovenci.

Strokovni štab slovenske reprezentance seveda več pričakuje od izkušene ljubljansko – blejske dvojice Naj Mekinc – Urška Pribošič, 18 -letna debitantka Tanja Tinkara Valcl iz Frama, ki si je pravico za nastop priborila z drugim mestom v skupnem seštevku evropskega pokala v lanski sezoni, pa bo v Italiji predvsem nabirala izkušnje.

Lepo jesen izkoristili za treninge

“Po prihodu z Nove Zelandije, kjer smo z Mekincem in Pribošičevo trenirali in tekmovali v avgustu, smo dobro izkoristili še res lepo jesen. Trenirali (A in B ekipa) smo na avstrijskem ledeniku Hintertux in pa sočasno v Benger parku v bližini Innsbrucka, kjer so na voljo skoki s pristankom na blazino. Predvsem za tiste dni, ko je na ledeniku vreme slabo, je trening v Benger parku odlična alternativa. Tudi za november, ko bo vreme zagotovo bolj muhasto, bo ta park v dolini dobra alternativa klasičnemu snežnemu treningu,” sporočajo iz slovenskega tabora.

Na podlagi dobro izvedenih skokov na zadnjih treningih optimistično dodajajo, da bi Pribošičeva z uspešno izvedenim skokom (˝backside 720°˝) na prvi letošnji evropski deskarski tekmi za svetovni pokal utegnila pristati vsaj med deseterico, Mekinc pa z ˝backside 1260°˝ najmanj med najboljšo petnajsterico, če ne višje.

Finale pod žarometi

Kvalifikacije, ki se bodo pričele v soboto (2.11.) dopoldan, bodo končane do 15. ure. Finale najboljših šestih v ženski ter najboljših desetih v moški konkurenci pa se bo pod žarometi pričelo ob18.30 uri. Obeta se nam torej nov mestni Big Air spektakel, ki pa bo žal edini evropski v letošnji sezoni. Za začetek januarja predvidena tekma v nemškem Düssledorfu je bila namreč odpovedana, tako da bodo deskarji v skokih prostega sloga letos v skokih nastopili le še na dveh mestnih tekmah najvišjega ranga – 13. decembra v Pekingu na Kitajskem in 20. decembra v ameriški Atlanti.

Izredno močna konkurenca

V Modeni ljubitelji deskanja največ pričakujejo od Avstrijke Anne Gasser in Američana Chrisa Corniga. A njuno delo ne bo lahko, saj bo konkurenca izredno močna. Med dekleti velja kot potencialne zmagovalke izpostaviti vsaj še Japonke (Reira Iwabuchi in Miyabi Onatsuka), Američanki Jamie Anderson in Julio Marino ter Norvežanko Silje Norendal, med fanti pa Cornigovega rojaka Reda Gerarda, Kanadčana Marka McMorrisa, Avstralca Mattyja Coxa, Japonca Hiraokeja Kunitakeja in vedno aktualne Skandinavce z Norvežanom Staalejem Sandbechom in Švedom Svenom Thorgrenom na čelu.

Mekinc cilja na finale

Naj Mekinc (ŠD Nič Lažjega, 18 let): ˝Za mano je dober poletni trening na Novi Zelandiji ter jesenski na avstrijskem Hintertuxu. Verjamem, da bom v Modeni uspešno izpeljal načrtovane skoke. Ker sem lani, na premierni izvedbi, na tej lokaciji že tekmoval, vem kaj lahko pričakujem. Presenečenj torej ne bo, vem kaj me čaka. Ciljam pa na finale. Tudi na naslednjih tekmah v skokih prostega sloga in pa snežnem parku so cilji prav takšni. Vožnje in skoki brez napak in posledično uvrstitve v finale.˝

Urška Pribošič (ŠD Chickita, 29 let): ˝Tekme na umetnih konstrukcijah mi ustrezajo, tako da se Modene že veselim. Seveda računam, da bom uspešno izvedla načrtovane skoke in upam na najboljše.˝

Tanja Tinkara Valcl (Freestyle klub Shred, 18 let): ˝Na tekmo grem predvsem z namenom pridobivanja izkušenj. Da občutim razliko med evropskim in svetovnim pokalom. Ne bo nobenega pritiska, bo pa to dobra naložba za naprej.˝

Modena, svetovni pokal v skokih prostega sloga, spored:

Četrtek, 31.10., 14:45 – 19:15: prvi uradni trening
Petek, 1.11., 09:15 – 13:45: drugi uradni trening
Sobota, 2.11., 10:05 – 14:50: kvalifikacije, 18:30 – 20:00: finale

vir: Smučarska zveza Slovenije