V Čile z zelo dobrimi občutki

Aktualna svetovna prvakinja Ilka Štuhec se je v ponedeljek odpravila na priprave v Čile. Teden pred odhodom je na novinarski konferenci v Mariboru povedala, da so občutki zelo dobri. Veseli se tekem, ene pa se bo v sklopu priprav udeležila v Južni Ameriki.


Spomnimo, da se je Štuhčeva pred začetkom lanske sezone poškodovala. Potrebna je bila operacija kolena, ki jo je opravila okktobra lani v Švici. Po uspešni rehabilitaciji se zadnjih nekaj mesecev v celoti posveča vrnitvi med smučarsko elito. Veliko trenira, opravila je že priprave v Stelviu, v ponedeljek pa se je odpravila v Čile, kjer bo ostala cel mesec, do 21. septembra.

Tudi trener Grega Koštomaj ima dobre občutke pred pripravami v Čilu in je zadovoljen s kondicijsko pripravljenostjo Štuhčeve. Z njima bodo odpotovali še kineziologinja Anja Šešum, novi serviser Aleš Sopotnik in Darja Črnko, Ilkina mama.

Na pripravah bodo začeli z bolj tehničnimi treningi v El Coloradu. Tam bodo prvi teden sami, nato pa se bodo družili z drugimi ekipami, med drugimi tudi s kanadsko žensko smučarsko ekipo. Hitrim disciplinam se bodo poskusili bolj posvetiti v drugi polovici priprav v La Parvi. Dogajanje bodo vmes popestrili z udeležbo na tekmi s čimer bodo prekinili Ilkin ”dolgi post”.

Po vrnitvi domov Ilko čaka premor namenjen regeneraciji in krajši oddih, nato pa nadaljuje z dvotedenskim sklopom kondicijskih priprav. Ekipa načrtuje nadaljnje treninge na evropskih ledenikih. Lokacija je odvisna predvsem od vremenskih razmer.

Štuhčeva tudi po povratku na tekmovanja ostaja na smučeh Stӧckli, s katerimi je dosegla svoje največje uspehe. Pravi da se na njih počuti ”odlično kot vedno” in razlogov za menjavo ne vidi. Poudarja da prioriteta ostajajo hitre discipline o udeležbi na prvi tekmi sezone, ki se začenja konec oktobra v Sӧldnu, pa v ekipi ne razmišljajo.

 

Avtor: Ana Černe
Foto: STA