Uvodoma dvojni slalomski program

Po zelo kratkem novoletnem tekmovalnem premoru se svetovni pokal v alpskem smučanju seli na sosednjo Hrvaško, kjer bosta jutri (4.1.) in v nedeljo (5.1.) na sporedu slaloma. Na Sljemenu nad Zagrebom bodo v ženski konkurenci na sobotni tekmi slovenske barve zastopale Meta Hrovat, Ana Bucik, Neja Dvornik in Klara Livk, v moški pa v nedeljo Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Oba naša smučarja po nedeljskem večernem slalomu na Hrvaškem odhajata v Italijo, kjer ju v sredo v Madonni di Campiglio čaka še ena slalomska klasika.


Zagrebški organizatorji, ženske tekme za svetovni pokal prirejajo že od leta 2005 (prva moška je bila izvedena tri leta kasneje), napovedujejo nov dvodnevni slalomski spektakel. Danes zvečer (ob 18:00) bo na Trgu kralja Tomislava v ˝Ledenem parku˝ na sporedu predstavitev in javno žrebanje štartnih številk najboljše petnajsterice, jutri ob 13:00 pa bo šlo zares. V boj za prestižno krono in naziv Snežne kraljice se bodo pognale tudi Meta HrovatAna Bucik, Neja Dvornik in Klara Livk. Takoj po ˝kronanju˝  najboljše na prvi tekmi svetovnega pokala v letu 2020 (predvidoma okrog 17:15, štart drugega teka bo ob 16:15) se bo dogajanje znova preselilo v Ledeni park, kjer se bo Zagrebčanom na javnem žrebanju predstavilo 15 glavnih kandidatov za naziv Snežnega kralja. Slalomisti se bodo v nedeljo na prvo progo pognali še nekoliko kasneje kot slalomistke, štart prvega teka bo ob 14:15, drugega pa ob 17:40. Med nastopajočimi bosta tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Slovenski smučarji in smučarke na lansko tekmo v Zagrebu nimajo preveč lepih spominov, saj sta Hrovatova in Kranjec odstopila, Dvornikovi (32.), Ferkovi (33.), Hadalinu (39.) in Bucikovi (48.) pa se ni uspelo prebiti v finale.

V sredo (8.1., prvi tek: 17:45, drugi tek: 20:45) Hadalina in Kranjca čaka še ena večerna slalomska klasika. Predvsem slednjega na Madonno di Campiglio vežejo lepi spomini, saj je na tem prizorišču leta 2016 prvič osvoji slalomske točke svetovnega pokala, na zadnji tekmi (decembra 2018) pa z enajstim mestom tudi svojo najvišjo slalomsko uvrstitev (izenačil jo je lani januarja v Schladmingu).

Vir:szs.si