Uvodno ponižanje tekmecev s strani Slovenskih klubov

Začela se je nova sezona Alpske lige v kateri tudi letos igrata HDD SIJ Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija. Oba naša predstavnika sta novo sezono v ligi odprla z visoko zmago. Zmaji so s 4:1 slavili pri Fassi, Železarji pa so s kar 7:1 ponižali Cortino. Milano bi moral kot novinec v ligi gostiti Feldkirch, ki ga vodi Nik Zupančič, a Italijanom ni uspelo pripraviti ledu, tako da je bilo srečanje odpovedano. Naslov branijo njihovi rojaki, hokejisti Asiaga.


Olimpija, ki letos želi preseči četrtfinalno stopničko, je pri Fassi, ki je lani zasedla skromno predzadnje mesto,  slavila zanesljivo zmago s 4:1. Zmaji so odlično izkoriščali številčno premoč. V peti minuti je mrežo načel Sašo Rajsar, vodstvo je v 34. minuti zvišal Anej Kujavec, ob koncu druge tretjine pa je za 3:0 zadel še Kristjan Čepon. V zadnjem delu je za četrti zadetek poskrbel kapetan Aleš Mušič, številčno premoč pa so v 55. minuti s častnim zadetkom kronali tudi Italijani. Žana Usa, ki ni imel veliko dela (Fassa je sprožila le 12 strelov), je premagal Marco Marzolini.

Gorenjski hokejisti, za razliko od pripravljalnih obračunov, na uvodni tekmi Alpske lige niso imeli nikakršnih težav z učinkovitostjo. Sezono so lanski polfinalisti odprli z visoko domačo zmago proti lani deveti Cortini. Zatišje pred zadetki je trajalo vse do 26. minute, ko je Erik Svetina načel mrežo italijanske ekipe. V isti tretjini sta vodstvo zvišala še Nejc Stojan in pa Tadej Čimžar, ki se je na koncu podpisal pod prvi letošnji hat-trick lige. V zadnjem delu sta se poleg dveh Čimžarjevih zadetkov v strelce po enkrat vpisala še Žiga Urukalo in Miha Brus. Jeseniški vratar Clarke Saunders je svojo mrežo zaklenil vse do 58. minute, ko ga je za končnih 7:1 le premagal Luca Barnabo.

Zupančičevi ostali brez tekme

Ob četi Gabra Glaviča in Jureta Vnuka v Alpski ligi sodelujeta še dva kluba, ki jih vodita slovenska trenerja.  Ivo Jan, ki drugo leto zapored vodi Sterzing Vipiteno, je na gostovanju pri Gardeni svoje varovance pripeljal do zavidljive zmage s 4:1. Nik Zupančič, ki se je pri avstrijskem Feldkirchu premierno postavil v vlogo trenerja, pa bo moral na svoj uradni debi še malo počakati. V soboto bi moral njegov klub gostovati pri novincih v ligi iz Milana, a do srečanja ni prišlo, saj gostiteljem ni uspelo pripraviti ledu. Tako so ob 19. uri, ko naj bi se srečanje začelo, tekmo odpovedali oz. prestavili.

17 moštev, 3 države, 1 naslov

V tretji sezoni Alpske lige vnovič nastopa 17 moštev z enim novincem. Druščini treh narodov se je pridružil še en italijanski klub z bogato in trofejno zgodovino, Hockey Milano Rossoblu. Od tekmovanja pa se je zaradi finančnih nezmožnosti poslovil HC Neumarkt Egna. Liga tako združuje osem italijanskih, sedem avstrijskih in dva slovenska kluba, HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija. Naslov brani italijanski Asiago.

V rednem delu tekmovanja, ki se bo končal 2. marca, bo vsak klub odigral 40 tekem. Tekmuje se po sistemu vsak z vsakim po dvakrat (doma, gosteh – 32 tekem) in pa 8 tekem znotraj svoje geografske skupine. Slovenska predstavnika sta del regionalne skupine vzhod, v kateri so EK Zeller Eisbären, Red Bull Hockey Juniors in druga ekipa Celovca.

Jesenice in Olimpija se bosta v sklopu Alpske lige prvič srečala 27. oktobra v Podmežakli, nato 25. novembra in 22. decembra sledita dva obračuna v Tivoliju, četrti derbi pa bo 12. februarja prihodnje leto na Gorenjskem. Izida prvih dveh medsebojnih obračunov bosta štela tudi za državno prvenstvo.

 

Avtor: N. D.
Foto: HK SŽ Olimpija