Uspešen zaključek sezone za Slovenca

Danes zgodaj zjutraj po našem času se je v ameriški Atlanti končala zadnja letošnja tekma deskarjev na snegu za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air). Zmagovalca zadnje tekme in tudi skupnega seštevka v tej disciplini sta Japonka Reira Iwabuchi in Američan Chris Cornig. Urška Pribošič je z uspešno izvedbo skoka ˝backside 720˝ še drugič letos osvojila deveto mesto, Naj Mekinc pa je z ˝backside1260˝ pristal na 21. mestu.


Zadnjo Big Air tekmo za svetovni pokal v letošnji sezoni je ameriška smučarska in deskarska zveza v sodelovanju z baseballskim moštvom Atlanta Braves pripravila na štadionu v tamkajšnjem Sun Trust Parku, ki velja za enega izmed najbolj modernih tovrstnih objektov v ZDA.  Za potrebe v Ameriki izredno popularne baseballske lige MLB ter ostali dogodkov je bil prenovljen pred dvema letoma.

Kvalifikacije in finalni del so bili tokrat izvedeni v enem dnevu. Na zadnji preizkušnji sezone v skokih sta se zelo izkazala tudi oba naša deskarja. Urška Pribošič je obakrat lepo izvedla skok ˝backside 720˝. V drugo je bila izvedba s pristankom na zadnji črti doskočišča še bolj popolna kot v prvem poizkusu in 29-letna deskarka z Bleda je prejela oceno 74.75, kar je na koncu zadostovalo za novo deveto mesto (Urška je bila deveta že novembra v italijanski Modeni). Finale šesterice, kamor so se uvrstile tri Japonke, dve Američanki in Kanadčanka, se je naši predstavnici izmuznilo zgolj za tri točke. V finalu je bila najboljša Japonka Reira Iwabuchi, ki je tako veselila druge letošnje zmage in hkrati zmage v skupnem seštevku te discipline. Japonski uspeh je danes z drugim mestom dopolnila Komoko Murase, tretja pa je bila Kanadčanka Brooke Voigt, v skupnem seštevku discipline druga. Urška Pribošič je z dvema devetima mestoma, enim dvanajstim (Cardrona, Nova Zelandija) in osemnajstim (Peking, Kitajska) v skupnem seštevku discipline zasedla dvanajsto mesto.

Če pri ženskah domačinkam ni uspelo osvojiti načrtovane zmage, pa je pri moških za navdušenje občinstva z odlično izvedenim zadnjim skokom poskrbel Chris Cornig. Aktualni svetovni prvak v disciplini snežni park (Slopestyle) je zmagi z uvodne tekme v Cardroni ter tretjima mestoma iz Modene in Pekinga dodal prestižno domačo lovoriko in zanesljivo zmagal tudi v skupnem seštevku discipline. Drugi je bil Kanadčan Nicolas Laframboise (zmagovalec Modene), tretji pa Japonec Ryoma Kimata. Lafframboise in Kimata sta se za Cornigom zvrstila tudi v skupnem seševku discipline.

Edini slovenski moški predstavnik na tekmi, Naj Mekinc, je z enaindvajsetim mestom dosegel najboljši rezultat v tej sezoni. 18-letni Ljubljančan, ki je uspešno izvedel skok ˝backside 1260˝, se očitno najbolje znajde na severno-ameriških tekmah, kjer je konkurenca najbolj izostrena. Enaindvajseto mesto (njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini) je v predlanski in lanski sezoni namreč osvojil tudi na mestni tekmi v kanadskem Quebecu.

Danes je to mesto delil s Švedom Williamom Mathisenom, poudariti pa velja, da so bil pred njima samo še trije Evropejci (Švicar Bosiger(6.), Britanec McCormik (18.) in Francoz Konijneberg (19.). Med prvimi sedemnajstimi uvrščenimi so bili z izjemo omenjenega Švicarja samo Američani (9), Japonci (5) in Kanadčani (2). Mekinc je v Big Air delu sezone osvojil še trideseto, šestindvajseto in devetindvajseto mesto, kar je v skupnem seštevku discipline zadostovalo za 37. mesto med štiriinsedemdesetimi uvrščenimi deskarji.

˝Z nastopom v Atlanti in zaključkom Big Air sezone sem zelo zadovoljen. Upam, da bom med prazniki ujel tudi kakšen dober snežni trening, saj nas že januarja čaka nadaljevanje sezone v disciplini Slopestyle,˝ je bil po tekmi zadovoljen Mekinc, ki z optimizmom pričakuje nadaljevanje sezone, ki bo v znamenju tekem v snežnih parkih (Slopestyle).

Z nastopom Mekinca in Pribošičeve v Atlanti pa je zadovoljen tudi naš glavni trener za discipline prostega sloga, Matevž Pristavec. ˝Naj je za lep prvi skok prejel najboljšo oceno letos. V drugo je finale sproščeno napadel s še zahtevnejšim skokom ˝backside 1440˝, a je naredil napako pri doskoku. Ni veliko manjkalo! Tudi Urška je bila odlična, njen ˝backside 720˝je pristala na zadnji črti doskočišča. Če bi ji takšna izvedba uspela na prvih dveh tekmah, bi bila zagotovo finalistka, tokrat pa je v zelo močni konkurenci to zadostovalo za še vedno odlično deveto mesto˝  je po zaključku Big Air sezone zadovoljen Pristavec.

Mekinca, Pribošičevo in Tita Štanteta po novem letu najprej čaka tekma v Švici. Urška in Naj bosta na ˝Laax opnu˝ (11. – 18.1.) tekmovala v disciplini snežni park (Slopestyle), Tit pa v snežnem žlebu (Half Pipe).

Vir: Smučarska zveza Slovenije