Umrl je Matti Nykänen

Po poročanju finskih medijev je sinoči preminul legendarni Matti Nykänen, eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov. Vzrok smrti še ni jasen.


“Leteči Finec” je ime, ki se ga je prijelo v najboljših tekmovalnih letih. Leta 1963 rojeni smučarski skakalec je bil aktiven v letih 1981-1991, v tem času pa je zbral kar 46 zmag za svetovni pokal. Rekordni dosežek je veljal dokler ga ni v novejši zgodovini skakanja in letenja na smučeh podrl Gregor Schlierenzauer (53. zmag). Poleg zmagovanja v svetovnem pokalu, ki mu je prineslo kar štiri velike kristalne globuse je Nykänen osvojil tudi štiri zlate olimpijske medalje in eno srebrno. Eno zmed zlatih odličji je osvojil tudi na OI v Sarajevu, kjer je bil ključni člen pri zmagi Finske na ekipni tekmi. Drugo mesto je osvojila takratna Jugoslavija.

Uspešen je bil tudi na svetovnih prvenstvih, od koder ima prav tako pet zlatih medalj. Pred 34 leti je bil svetovni prvak v poletih v Planici, kar petkrat mu je uspelo postaviti nov svetovi rekord, dosežek ki ni do sedaj uspel nobenemu drugemu letalcu. Je tudi dvakratni zmagovalec novoletne turneje.

Nešportno življenje

Klju svojim številnim uspehom je bil znan tudi po svojem nešportnem življenju. Imel je težave z jemanjem tablet in alkoholizmom. Po končni karieri je nekaj časa preživel tudi v zaporu, zaradi napada na prijatelja in kasneje še na ženo. “Če piješ, potem živiš v mehurčku in ne vidiš smisla. Dolga leta sem bil v centru pozornosti in želeli so me raztrgati. Bil sem utrujen od vsega tega, vsega je bilo preveč. Bil sem nesrečen in v meni se je postavil zid. Bil sem zelo mlad, ko sem postal uspešen. Mediji so me vseskozi obkrožali. Potreboval sem pomoč. To je bil začetek. Pozneje sem pil, ker nisem imel kaj drugega za početi in želel sem vse pozabiti,” je pred časom povedal Finec. Leta 2013 se je preizkusil tudi kot glasbenik.

Matti Nykänen se bo s svojimi športnimi dosežki in karizmo zapisal v anale finskega športa. Njegova smrt bo pri nekaterih samo še utrdila miselnost, da gre za najboljšega smučarskega skakalca vseh časov.

Avtor: Timotej Prosenc