U20: Infarktna končnica v znamenju Slovenije! Risi imajo usodo v svojih rokah.

Slovenski hokejisti do 20 let na svetovnem prvenstvu v Poljskem Tychyju, zaenkrat še ne poznajo poraza. Po zmagah nad Italijo (3-0), Japonsko (5-3) in Poljsko (4-3) so na ključni tekmi za napredovanje mladi Risi ugnali še Madžare. Po napetem zaključku in kazenskih strelih so Slovenci slavili s 5-4. V tem trenutku imajo naši hokejisti možnost napredovanja povsem v svojih rokah, v petek jih zmaga proti Ukrajini pelje v divizijo I, skupino A.


Varovanci Aleša Burnika na tem svetovnem prvenstvu, vsaj do sedaj, dokazujejo da slovenski reprezentačni hokej vendarle čaka svetla prihodnost. Tekma proti severovzhodnim sosedom je bila ključnega pomena tudi zaradi svoje pomembnosti, kjer so morali mladi hokejisti pokazati pravi karakter in to jim je odlično uspelo. V igro so se namreč vrnili po zaostanku z 1-4.

Madžari so bolje krenili v tekmo in že po sedmih minutah vodili z 0-2. Da Slovenci na prvi odmor niso odšli brez zadetka, je poskrbel Jan Drozg, ki je izkoristil številčno premoč Slovenije. Nato je sledila črna druga tretjina Slovenije, ki je trenerju Burniku in pomočnikoma  Lovru Bajcu in Andreju Hočevarju povzročila kar nekaj sivih las. V 29. in 35. minuti so namreč Madžari zadeli in povišali pred zadnjo tretjino prednost povišali na, na videz, neulovljive tri zadetke prednosti.

V zadnji tretjini je Slovenija igrala na vse ali nič. Vrnitev mlade slovenske reprezentance sta začela Aljaž Predan in Rok Kapel, šestminut pred koncem pa je Jaka Sodja, kot pravi kapetan, uspel izenačiti. Sledili so podaljški, kjer golov ni bilo, nato pa še serija kazenskih strelov. Pri kazenskih strelih sta se izkazala tako madžarski vratar, kot Žiga Kogovšek, po šestih serijah pa se je tehtnica prevesila v korist Slovenije, saj je bil še drugič uspešen Predan, Madžari pa so do takrat zadeli le enkrat.

S to zmago so si Risi skoraj že priborili vstopnico za napredovanje, saj imajo enako število točk kot Madžari, vendar lahko sami odločajo o svojo usodi. Dan D za morebitno uvrstitev v višjo kakovostno skupino bo tako v petek proti Ukrajincem, ki so včeraj, prav tako po kazenskih strelih, z 2-1 ugnali Italijane. Zmaga Slovenijo v vsakem primeru pelje do napredovanja. Madžari se bodo v petek pomerili, z domačini, Poljaki. Že zdaj je znano, da bodo iz te skupine izpadla reprezentanca Japonske.

Avtor Timotej Prosenc