Risi turnir v Belorusiji končali na zadnjem mestu, a pozitivne stvari so vidne

V Minsku se je zaključil prijateljski turnir 4 reprezentanc; Slovenije, Latvije, Francije in Belorusije. Risi so turnir zaključili na zadnjem mestu, vendar s prenovljeno ekipo v kateri je debitiralo veliko novih igralcev. Zadnjo tekmo je Slovenija izgubila po kazenskih strelih proti Franciji. Turnir so sicer osvojili Latvijci.


Po porazu s 4-1 proti Latviji in Belorusiji, je Slovence čakala še Francija. Galski petelini so bili pred tekmo favorizirana ekipa, saj so tudi na tem turnirju v svoji sredini zbrali igralce češke, danske, švicarske in celo kontinentalne hokejske lige. Kljub temu pa so se jim Slovenci dobro zoperstavili in odigrali odlično prvo tretjino.

Plošček je potoval hitro pri tem pa so slovenski hokejisti redno ovirali Francoze pri prehodu v napadalno tretjino. Dobra igra je prinesla veselje Risom v 18. minuti, ko so povedli z 1-0 in s tem postavili rezultat prve tretjine.

Varovanci Iva Jana so se nasprotniku dobro zoperstavili tudi v drugi tretjini, vseeno pa je odlični Žan Us (Us je kot tretji slovenski vratar v Minsku dobil priložnost na tej tekmi ) klonil v zaključku tega dela srečanja. Francozi so zabili po zmedi pred slovenskim golom, veljavnost zadetka pa je bila odločena šele po sodnikovem ogledu posnetka.

Zadnja tretjina je bila izredno napeta. Francozi so prišli do vodstva, vendar je Slovenija hitro ujela priključek. Po odlični solo akciji je zadel Tadej Čimžar. Ker v rednem delu ni bilo več zadetkov je tekma krenila v podaljške. V igri 3 na 3 je prevladovala Slovenija, žal pa jim je zmanjkalo nekaj sreče. Anže Kuralt je namreč po strelu Klemna Pretnarja preusmeril plošček v mrežo, vendar našim znova ni šel na roko ogled posnetka. Sodnik je namreč presodil, da je Kuralt palico dvignil previsoko.

Kazenske strele sta zaznamovala oba vratarja, strelci so poskušali kar 10-krat preden je bil vendarle uspešen Anthony Rech, za zmago Francozov s 3-2. Kljub trem porazom na turnirju so v slovenskem strokovnem štabu, na čelu z Ivom Janom, zadovoljni s prikazanim. Selektor je izpostavil predvsem stopnjevanje igre preko turnirja. Tekmo za prvo mesto turnirja v Minsku so proti domačinom dobili Latvijci z 2-1, prav tako so odločali kazenski streli.

Naslednji reprezentančni zbor čaka Rise v mesecu februarju prihodnje leto. Takrat bo Bled gostil prijateljski turnir, kjer bo Slovenija palice prekrižala z Belorusijo, Madžarsko in Italijo.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Sportal