Tudi švicarski šampion je zgolj iz mesa in krvi: Nastop mu je preprečil kašelj

Dario Cologna je odstopil pred zadnjim izzivom prestižne tekaške turneje Tour de Ski. Švicarja, ki je bil letos v vlogi branilca naslova je zaustavil suh kašelj, da bi bila zadeva še toliko bolj boleča, pa se mu je neprijetna bolezen pripetila prav pred zadnjim vzponom na Alpe Cermis. Cologno je kašelj mučil že na sobotni 15 kilometrski preizkušnji.


32-letnik tako tokrat na svoje police ne bo dodal nove lovorike, kljub temu pa mu teh v karieri ne manjka. Cologna ima kar štiri zlate kolajne, po eno z olimpijskih iger v Vancouvru iz leta 2010 (15 km prosti slog) in Pjongčanga letos (15 km prosti slog), po dve pa iz leta 2014 v Sočiju (15 km klasični slog, 30 km skiathlon). Je tudi lastnik treh medalj iz svetovnih prvenstev, štirikrat pa je slavil v skupnem seštevku svetovnega pokala (2009, 2011, 2012 in 2015).

Po sobotnih težavah s suhim kašljem na 15 kilometrski preizkušnji v Val di Fiemmeju je na težave opozoril glavni zdravnik v švicarski reprezentanci, Patrik Noack. “Zelo neprijetno smo bili presenečeni, ker ga kašelj ni mučil med tekmo, ampak zelo intenzivno pred in po njej,” je dejal Nocak. Cologna se bo tako za drugo zaporedno zmago na Tour de Ski obrisal pod nosom, kljub temu pa bo Švicarju ob dejstvu da ima že štiri tovrstne naslove gotovo lažje pri srcu. Na turneji je namreč slavil že v sezonah 2008–09, 2010–11, 2011–12, in seveda 2017–18. Poleg njega ima tolikšno število naslovov le še legendarna poljska tekačica Justyna Kowalczyk.

Kljub temu si Cologna najbrž pred nekaj dnevi še ni predstavljal, da bo od tekmovanja odstopil. Na svojem Instagram profilu je namreč objavil fotografijo, poleg katere je napisal: “Skoncentriran na zadnji dve prizorišči Tour de Skija.”

Tour de Ski je sicer turneja, ki je navdih dobila v kolesarskem tekmovanju Tour de France. Na sporedu je od leta 2006 poteka pa na Češke, v Nemčiji, Italiji in Švici.

Avtor: Timotej Prosenc