Tretje mesto kot zmaga! Peter Prevc po vseh mukah in tegobah končno našel zadoščenje

Po enem letu, mesecu in desetih dneh je Peter Prevc znova dočakal stopničke svetovnega pokala. Potem, ko je lani konec januarja v Wisli osvojil tretje mesto (tekma na kateri je edino zmago do zdaj osvojil Anže Semenič), je na včerajšnji dan v Oslu znova stopil na najnižjo stopničko. Po vseh nevšečnostih v zadnjem obdobju je končno občutil pravo zadoščenje, poudaril pa je, da bo na odgovor kaj prinaša uvrstitev na podium treba še malce počakati.


V sezoni 2015/16 je Peter Prevc osvajal vse kar se je osvojiti dalo. Novoletna turneja, svetovni prvak v poletih, mali kristalni globus ter seveda skupna zmaga v svetovnem pokalu. Nanizal je tako rekordno število točk kot tudi stopničk.

Že od samega začetka smučarskih skokov se ljudje sprašujemo zakaj so tako redki tekmovalci, ki vrhunsko skačejo več zaporednih sezon. Zakaj nekoč nepremagljivi Sschlierenzauer danes lovi trideseterico in zakaj Peter Prevc v zadnjih sezonah ne lovi lastnih rekordov. Seveda imajo tu velik vpliv nepredvidljive poškodbe, so pa smučarski skoki prav poseben šport, kjer je dobesedno vse v detajlih. Gre se za nenehno iskanje ravnotežja med prožnostjo in močjo mišic, le delček sekunde pa odloča o odskoku z mize, ki potem narekuje celoten skok oz. polet.

Šele po tem ko si enkrat na samem vrhu, se ti lahko zgodi še predobro znana kriza, saj je tovrstno konstantnost praktično nemogoče vzdrževati. Tako se je tudi našemu Petru v glavo zasidralo marsikaj, saj je želel nadaljevati uspešno zgodbo, a zgodil se je padec. Tudi lanska poškodba gležnja je v ogromni meri pripomogla k znižanju forme in po šampionski zimi je v naslednji sezoni le trikrat stal na odru za zmagovalce.

Žrlo ga je, ker ni našel stika z najboljšimi. Veliko je poskušal, obupal ni niti, ko mu je ponagajal gleženj. Vso zimo že vztraja in poskuša. Govoril je, da mu na treningih dobro uspeva, na tekmi pa se mu mozaik nikakor ne sestavi. “Ni bilo lahko. Težko je, ko prideš na tekmo in se ne uvrstiš v drugo serijo ali celo na tekmo. Zelo sem bil razočaran. Čez nekaj dni sem vedno prišel k sebi in trdo treniral,” je Peter dejal za skijumping.pl.

Po dolgem času smo končno pravo zadovoljstvo pri Petru videli v Oslu na znamenitem Holmenkollnu. Po prvi seriji z osmim mestom še ni kazalo, da bo tekmo končal na odru za zmagovalce, v drugo pa mu je uspel celo drugi najboljši dosežek, ki ga je popeljal na tretje mesto. Nasmeh na obrazu je razkril, kakšno zadovoljstvo sta mu prinesla oba skoka. Zanj je bilo to tretje mesto kot zmaga. “Lepo je biti na stopničkah, in to na prizorišču, ki ima zgodovinsko veljavo. Vesel sem, da sem pokazal najboljše skoke na tekmi, ko štejejo. Zame je bil to odličen dan,” je za Sportal dejal 26-letnik.

Časa za evforijo seveda ni saj se norveška Raw-Air turneja ne ustavlja. “Vse poletje sem imel težave z gležnjem. Upam, da je zdaj tega konec. To je bila le ena tekma. Počakati bomo morali še nekoliko, da bomo videli, kam me bo poneslo v prihodnosti,” je pazljiv najstarejši od bratov Prevc, še vedno pa se spomni, kako je stati med najboljšimi: “Lahko rečem, da nič pretirano novega. Po toliko časa, ko v zraku znova začneš pridobivati hitrost, je to zelo lep občutek, ko čutiš, da vzgon deluje tebi v korist. To je super!” je še dodal.