Trener Zoran Zupančič o ekipnem uspehu na Ljubnem

Organizatorji svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih na Ljubnem so se še enkrat več izkazali. Letos je edino slovensko prizorišče v sezoni premierno gostilo kar tri tekme. Za trud so se jim z uspehi oddolžile tudi domače skakalke, saj so iztržile najuspešnejši konec tedna to zimo, s 3. mestom Urše Bogataj, 2. mestom ekipno, ter 4. mestom Nike Križnar na nedeljski tekmi.


Pričakovanja so bila pred začetkom ljubenskega trojčka tekem velika, led pa je že na petkovi tekmi s tretjim mestom prebila, resda nekoliko nepričakovano, Urša Bogataj. Bogatajeva je slavila svoje prve stopničke v karieri. Slovenski tabor je tako dosegel želeni preboj na zmagovalni oder, potem ko je ekipa decembra zaradi poškodbe izgubila najboljšo skakalko Emo Klinec. Preden se je nesrečno poškodovala na domačem državnem prvenstvu v Planici, je v letošnji zimi dvakrat zmagala. Vlogo številke 1 je sedaj prevzela Nika Križnar.

Kljub konstantnim uvrstitvam v prvo deseterico, ni bilo tistega odmevnega preboja. Po petkovi tekmi in šestemu mestu sta z glavnim trenerjem Zupančičem v en glas dejala, da še ni pokazala vsega kar zmore. Križnarjeva pa se je naposled izkazala na ekipni tekmi, ko ji je uspela tudi daljava dneva 93,5 metra s katero je bila, po točkah, najboljša med vsemi. Na nedeljski posamični preizkušnji, ki je bila zaradi slabega vremena komajda izpeljana, pa ji je do prvih kariernih stopničk zmanjkala manj kot točka.

Zupančiču so se zarosile oči

Poleg Križnarjeve se je med najboljše skakalke sveta na Ljubnem uspelo prebiti tudi Bogatajevi, za katero je Zupančič ves čas opozarjal, da skače tako dobro kot Križnarjeva, a ji na tekmi ne uspe sestaviti dveh dobrih nastopov. “Res smo lahko zelo veseli. Danes sem po dolgem času dobil rosne oči. Zelo sem vesel, da je Urši uspelo prikazati dva zelo dobra skoka. Te stopničke je res potrebovala, čakala jih je zelo dolgo. Je ena od starejših tekmovalk v ekipi, ena tistih, ki so orale ledino v ženskih smučarskih skokih pri nas in zelo sem vesel, da je to uspelo prav njej,” je po usodnem uspehu Slovenk za Sportal dejal glavni trener.

Dober obet pred svetovnim prvenstvom

Še najbolj so naše skakalke navdušile na sobotni ekipni tekmi, kjer so zaostale le za močno nemško reprezentanco. Z drugim mestom so poskrbele za optimistične napovedi pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu. “Uspelo nam je osem odličnih skokov. Nasmejan sem praktično že od samega začetka, saj sem videl, da so punce zelo dobro razpoložene. Ob tej priložnosti pa bi se rad zahvalil tudi vsem, ki so omogočili to tekmovanje. Predvsem Nika je danes skakala izjemno, odpravila je svojo težavo, ni bila preveč agresivna v zraku, tako da je lahko naredila tudi lep doskok,” je ekipni dosežek komentiral Zupančič, ki je nadvse vesel, da je ekipna preizkušnja skakalk že letos prvič našla mesto tudi na sporedu SP.

“Veseli smo, da smo dobili še eno priložnost več, da se borimo za kolajne. Zdaj imamo na voljo tri komplete odličij; za posamično tekmo, tekmo mešanih ekip in še ekipno,” je dejal Zupančič, ki bo reprezentanco za Seefeld določil po tekmah svetovnega pokala ta konec tedna v nemškem Oberstdorfu.

Avtor: Nel Daugul