Timija Zajca čaka prelomnica kariere!

Komaj 18-letni slovenski skakalec Timi Zajc je minuli konec tedna na Japonskem prvič v karieri stopil na stopničke, še nekaj dni pa ga loči od nove življenske prelomnice – smučarskih poletov. Letos najbolši posameznik iz slovenskega tabora se v Oberstdorfu nadeja prvega pravega poleta kariere. “Veselim se letenja. Grem po rekord. Moja najdaljša daljava je 143 metrov. Če konec tedna ne bi bilo novega osebnega rekorda, bi bilo res nekaj narobe (smeh, op. a.). Strahu ni, sem v dobri formi in pripravljen na letalnico,” je za Sportal dejal razposajeni Timi Zajc.


Z Japonske se slovenska reprezentanca tradicionalno vrača z dobrimi vtisi, najlepšega pa je z drugim mestom na posamični tekmi zagotovo pustil Zajc. Dotlej so bile stopničke pogosto blizu, a so se mu do prejšnje nedelje vselej izmaknile. “Na veliko tekmah sem bil blizu stopničk po prvi seriji, pa mi ni uspelo. Zdaj mi je. En velik skakalni cilj sem dosegel v življenju, tako da bo lažje za naprej,” je po kratki vrnitvi v domovino o drugem mestu dejal Zajc, ki se s tem, kdaj bo premierno stopil na zmagovalni oder, ni hotel pretirano obremenjevati.

“Ob stopničkah mi ni padlo skoraj nič bremena z ramen, saj si nikoli nisem želel naložiti kakšnega nahrbtnika. Res je, da sem bil letos zelo konstanten in skakal zelo dobro, bil med deseterico, kar je bilo zame zelo dobro. Bilo je le vprašanje časa, kdaj se mi bo vse poklopilo. Zdaj se mi je, tako da upam, da bom do konca sezone čim bolj užival. Pa tudi če kdaj ne bo rezultata, ne bom razočaran,” razmišlja 18-letnik, ki si je stopničke na najvišji ravni tekmovanja v smučarskih skokih priboril kot prvi skakalec, rojen v tem tisočletju.

Na konstantnosti gradi tudi Lanišek

Zajc je bil po minulem tekmovalnem vikendu zadovoljen tudi z dobrimi rezultati reprezentančnih kolegov, ki pozitivno vplivajo na ekipni duh. Poleg Timija je eden bolj konstantnih slovenskih skakalcev letos tudi Anže Lanišek, ki je v Saporu zasedel 16. in 11. mesto. “Celotna Japonska nam je kar dobro uspela. V kvalifikacijah še nismo pokazali vsega, na tekmi pa smo še nekaj dodali. Prvi skok v nedeljo mi je v redu uspel, prišel sem visoko, v drugem pa naredil napako. Zadovoljen sem s svojo konstantnostjo, ki jo kažem, že vse odkar sem prišel iz Innsbrucka. Mislim, da je treba samo tako nadaljevati. A nič zato, vem, da sem lahko zraven. Vedno merim na stopničke, a če cilja ne dosežem, nisem razočaran,” je s prikazanim v zadnjem obdobju zadovoljen Lanišek.

Prvi poleti kariere

Od petka do nedelje skakalno karavano v Oberstdorfu čakajo prvi poleti letošnje sezone, za Zajca pa bodo to sploh prva preizkušnja na velikanki. “Že lani sem potiho upal, da bi lahko šel na velikanko, a nisem dobil zelene luči. Malo razočaranja je takrat bilo, a bom zdaj nadoknadil,” se mladenič iz Hramš veseli letenja in novega osebnega rekorda.

“Veselim se letenja. Grem po rekord. Trenutno je moja najdaljša daljava 143 metrov. Če konec tedna ne bi bilo novega osebnega rekorda, bi bilo res nekaj narobe (smeh, op. a.). Strahu pred letenjem ni, sem v dobri formi in pripravljen na letalnico. Nasveta pred prvim poletom za zdaj še nisem dobil, a verjamem, da jih bom v petek kar nekaj,”pred vstopom v svet letenja razmišlja najstnik, ki si rezultatskih ciljev za konec tedna ni zastavil. “Nimam nobenih ciljev ali pričakovanj. Prvi skok moram samo ‘preživeti’. Nihče ne ve, morda mi bo šlo zelo dobro, morda pa se sploh ne bom znašel. Prikazal bom najboljši skok, nato pa bomo videli, za katero mesto bo to zadostovalo.”

Prva posamična preizkušnja v Oberstdorfu bo na sporedu v petek ob 16. uri.

Avtor: Nel Daugul