Timi Zajc zapravil priložnost kariere

Na tretji tekmi novoletne skakalne turneje v Innsbrucku je še tretjič zapored zmagal Japonec Rjoju Kobajaši. V finale sta se uvrstila dva Slovenca, Anže Lanišek je bil 12. Timi Zajc pa 10.


V prvi seriji smo ob odličnih pogojih spremljali dolge skoke, najdaljši pa je uspel prav nepremagljivemu Japoncu. Kobajaši je bil s 136,5 metri znova razred zase in za slabih šest metrov preskočil vso konkurenco.  Odličen dosežek je v prvi seriji uspel tudi Timiju Zajcu, ki je s 130 metri in odličnimi ocenami držal vodstvo praktično do zadnjih skakalcev. Prehiteli so ga le Avstrijec Stefan Kraft, Norvežan Andreas Stjernen in seveda Rjoju Kobajaši. Slednji so se na koncu tudi udarili za končni razpored na odru za zmagovalce.

V ta boj pa se v finalni seriji kljub velikim pričakovanjem in odlični pobudnici iz prve serije ni uspelo vmešati mlademu Zajcu. 18-letnik je stopničke napadel iz četrtega mesta a se kljub podobnim razmeram, ki jih je imel ob prvem skoku ni približal konkurenčnim daljavam. Skočil je zanj skromnih 119,5 metrov a se na koncu še vedno kot najboljši Slovenec na turneji uvrstil na rep deseterice.

Zato pa so lepše skoke za njim prikazali izkušenejši v karavani. Za drugo mesto sta se udarila Kraft (130,5 m) in Stjernen (126 m), slednji pa je na veliko zadovoljstvo domačih gledalcev moral priznati premoč Avstrijcu. V zadnjem skoku letos neverjetnega Japonca ni bilo več nikakršnih dvomov, kdo bo osvojil predzadnjo postojanko letošnje novoletne turneje. Ob samem doskoku so se mu malce zatresla kolena, a se je spretno ujel in se popeljal letošnji sedmi zmagi naproti.

Ostala četverica Slovencev se ni uspela uvrstiti v finale. Z Daljavami pod 120 metrov so bili v parnih dvobojih vsi poraženi, nihče pa tudi ni upal da se v drugo serijo uvrsti kot srečni poraženec. Kot zadnji v ekipi je na 45. mestu končal Jernej Damjan, za pet mest ga je premagal Rok Justin, Anže Semenič je bil 37., Bor Pavlovčič pa 36.

Turneja bo svoj zaključek tradicionalno pričakala v Bischofshofenu, kjer bodo jutri ob 17. uri kvalifikacije, ob istem času pa v nedeljo sledi še četrta in zadnja posamična preizkušnja.

Avtor: Nel Daugul