Tilen Bartol se vrača v svetovni pokal!

Tilen Bartol se kot povratnik po poškodbi kolena vrača na najvišjo tekmovalno raven v svetovnem pokalu. V Italiji bo nastopil spodbujen z dobrimi nastopi v celinskem pokalu, kjer je pretekli konec tedna dosegel tudi zmago. “Celinski pokal sicer ni povsem najboljše merilo za svetovni pokal, a s temi skoki grem lahko optimistično v Predazzo,”je optimističen mladi slovenski skakalec.


Danes se po novoletni turneji nadaljuje svetovni pokal v smučarskih skokih, kjer bo prvič po lanskem marcu in 18. mestu v Planici spet nastopil Tilen Bartol. Imel je veliko preglavic s kolenom zaradi katerega je bil septembra primoran v operacijo. “Pravzaprav res ni šlo več tako naprej. Aprila sem bil na magnetni resonanci, ki ni pokazala nič, a so bile bolečine še vedno prisotne, tako da sem moral še enkrat na magnetno resonanco. Drugič je pokazala počen meniskus, tako da smo se odločili, da je treba to takoj sanirati. Prvič je žal zgrešila mesto, ki bi ga morala, saj je bila poškodba na zelo odmaknjenem mestu meniskusa. Imeli smo nekaj smole, saj če bi že takrat ugotovili, bi bil že julija spet na skakalnici, tako pa se je žal vse skupaj zavleklo,” pripoveduje 21-letni  skakalec iz Loškega Potoka in dodaja: “Na začetku sem bil res malo jezen, ker bi se lahko prej ugotovilo, a jezen sem lahko samo na magnetno resonanco. Potem sem vse skupaj sprejel in se sprijaznil.”

Rehabilitacija je bila hitra in učinkovita

S potekom rehabilitacije je bil zadovoljen, strah, da koleno ne bi zdržalo, pa je že pozabljen. “Imel sem poseben načrt rehabilitacije, ki sem se ga pod nadzorom držal. Nekdo je bil vedno z menoj, tako da sem res zadovoljen, da sem se tako hitro vrnil. Vsaj za zdaj kaže, da je bila vrnitev uspešna.” Decembra se je Bartol vrnil na skakalnice, priznava pa, da so se mu v začetku kolena le malce tresla: “Da. Na začetku je bilo morda res nekaj strahu. Sploh pri prvih skokih, ko sem tudi kar precej pazil na to, kako bom doskočil. A zdaj sem že, tudi s kakšnim daljšim skokom, preizkusil koleno in vse je, kot mora biti.”

Fizično dobro pripravljen, z optimizmom v prihodnost

Kot pravi, je zadovoljen tudi s fizično pripravo. “Nisem izgubil veliko. Ko smo se odločili, da grem na operacijo, sem nehal skakati in deset dni delal le za fizično pripravo, da sem šel dobro pripravljen že na operativni poseg in da ne bi toliko izgubil. Tri tedne po operaciji sem začel hoditi na fitnes. Sledila sta dva meseca fitnesa, tako da se mi zdi, da sem fizično še bolje pripravljen, kot sem bil prej.”

Pretekli konec tedna se je vrnil v tekmovalni ritem in na prvi tekmi v celinskem pokalu ob vetrovni loteriji ugnal vso konkurenco, medtem ko na drugi ni bil med dobitniki točk. Bartol ob vrnitvi v svetovni pokal pričakuje realno sliko svoje forme in pripravljenosti. “Želel sem si sproščene vrnitve po poškodbi. Izšlo se mi je zelo dobro, sploh na prvi tekmi, ko sem imel tudi nekaj sreče z vetrom, na drugi pa žal smolo. A pomembno je to, da so bili skoki dobri, tako da se zelo veselim, da se vračam tudi v svetovni pokal. Tam bomo videli realno sliko, kje sem. Seveda celinski pokal ni najboljše merilo za svetovni pokal, a s temi skoki grem lahko optimistično v Predazzo.”

Bil je tudi resen kandidat za novoletno turnejo, toda ni imel izpolnjene norme. “Možnost sem imel tudi za letošnjo novoletno turnejo, a sem imel premalo skokov, tako da se ni izšlo. Ko so bili fantje na novoletni turneji, sem začel kar spodobno skakati. Verjamem pa in upam, da bom dočakal še veliko novoletnih turnej.”

Vrnitev v svetovnem pokalu bo dočakal danes ob 18. uri, ko bodo v Italiji na sporedu kvalifikacije za sobotno tekmo. Slovenci imajo v Predazzu pravico nastopa s šestimi tekmovalci, glavni trener Gorazd Bertoncelj je v Italijo ob Bartolu odpeljal Timija Zajca, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška, Petra Prevca in Jerneja Damjana.